Anekdote Erik Olof: Het schaken als kijkspel

Afgelopen dinsdag spendeerden wij op de club tijd aan het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee, het grootste schaaktoernooi van Nederland. Schaaktoppers zoals wereldkampioen Magnus Carlsen, Viswanathan Anand en onze Nederlandse troef Anish Giri zijn daar aanwezig. Ook Erik houdt zich bezig met dit toernooi en was afgelopen woensdag aanwezig bij de actie (niet als deelnemer hoor!). Hij heeft hier wel het een en ander over te zeggen…

Erik Olof:

“Woensdagmiddag 17 januari trok ik naar het gebouw Beeld & Geluid in Hilversum voor de buitenronde van het Tata Steel toernooi. Helaas is me dat niet meegevallen. Van de buitenkant staat het gebouw er fleurig en gekleurd bij, maar van binnen is het koud en kil. De organisatie had voor de spelers een goede zaal gevonden, maar jammer genoeg was het veel te klein voor de toeschouwers. Daardoor kon ik er niet bij komen, ik heb niets kunnen zien van de spelers. Geen grootmeesters in het wild deze keer. Dat was vorig jaar wel anders, toen ik met Samuel in het Spoorwegmuseum te Utrecht zowel de spelers goed kon zien als alle partijen goed kon volgen op een scherm. De organisatie had weinig onthouden van die keer. In de kale, centrale hal waren twee partijen te volgen op een scherm wanneer je er vlakbij stond, maar dat was weinigen gegeven.

Het deed me denken aan de buitenronde een paar jaar terug in een kelder in het Rijksmuseum te Amsterdam. Daar was wel genoeg ruimte, maar dat mocht niet gebruikt worden. Het was namelijk gereserveerd voor genodigden. Toch waagde ik het erop en ging ik op een stoel zitten dicht bij de partij van Giri, met wie ik ook oogcontact onderhield. Er kwamen al gauw bewakers op mij af en ik werd in mijn lurven gegrepen. Ik zei nog dat ik erg belangrijk was, maar dat hielp helaas geen zier. Met harde hand werd ik de zaal uitgeleid, waarna ik buiten werd begroet met de kreet “achteraan aansluiten!” Maar daar had ik niet zo veel zin in. Ik vind het een leuk idee om een ronde van Tata Steel ergens anders in het land te houden, maar ik hoop dat het de volgende keer beter georganiseerd kan worden voor de toeschouwers.”

Helaas, Erik, dat deze ervaring tegenviel. Gelukkig kunnen we het thuis vanuit de luie stoel ook allemaal volgen. Voor iedereen die dit heeft gelezen, is het aan te raden. De live partijen zijn (gratis) te volgen op deze site. Aanstaande dinsdag gaan we op de club opnieuw een partij laten zien van dit toernooi. Hopelijk zijn alle jeugdleden dan weer aanwezig!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!