Succesvolle Pupillendag voor SC Zeist

Afgelopen zaterdag 3 februari werd bij Magnus Leidsche Rijn de SGS- Pupillendag gehouden. Het is een bijzonder jeugdtoernooi, want je maakt kans om een ticket te verdienen voor de Nederlandse Kampioenschappen! Groepswinnaars mochten plaatsnemen op de prachtige stoel hierboven. 4 van onze jeugdleden deden mee aan dit intensieve, maar ontzettend leerzame en leuke toernooi. Lees in dit verslag de ervaringen en resultaten van deze schaaktoppers.

Er werd gespeeld in 4 groepen, gebaseerd op het geboortejaar van de deelnemers. Per groep verschilde het aantal te verdienen NK plekken. Er werden 7 partijen gespeeld met 15 minuten per persoon per partij. In theorie kan het dus zijn dat je 3 en half uur aan het schaken bent, dat is zeker niet niks. 2 van onze jeugdleden waren ingedeeld in groep F, de andere 2 in groep E.

Groep F

In groep F (geboren in 2009) deden Noah Wurdemann en Michael Veldhuizen mee om te strijden voor een mooie dag. Bij mijn weten was dit Noahs eerste toernooi en hij heeft de Stichts-Gooise-Schaakbond direct laten weten dat hij kan schaken. Hij zal na ronde 2 menig toeschouwer laten afvragen wie hij is, maar duidelijk is dat je met 2 punten dan meedoet met de grote jongens. Daarna werden de resultaten iets minder, wat niet zo gek is. Als je vaker wint kom je tegen steeds sterkere tegenstanders, namelijk spelers die ook hebben gewonnen. De 3 verliespartijen die volgden, werden weer gecounterd met een volgende winst, maar daar bleef het bij. Dat was goed voor 3 punten uit 7 partijen en een twaalfde plaats. Hartstikke goed gedaan Noah, fijn dat je zo’n leuke dag had!

Vaste toernooibezoeker Michael begon net zo goed als zijn leeftijds- en clubgenoot. Maar ook bij hem ging na 2 keer winst de derde ronde verloren. Het was niet onvermijdelijk, maar de kans was daardoor aardig groot dat Michael en Noah tegen elkaar moesten schaken. Dat gebeurde dan ook en gelukkig leken ze er wel zin in te hebben:

Michael en Noah nemen het op tegen elkaar

Michael trok uiteindelijk aan het langste eind en mocht zijn volgende winstscore noteren. In ronde 5 ging hij daar even vrolijk mee verder en dat betekende dus al 4 uit 5. Nu begon het spannend te worden, want in ronde 6 kwam hij Arvo Boonen tegen, die tot nu toe alles had gewonnen. Deze partij winnen en Michael zou volledig meedoen om het NK ticket, maar helaas ging het mis. Door de laatste wedstrijd wel weer te winnen, kwam hij op een prachtige score van 5 uit 7 en een geweldige derde plek! Heel jammer voor Michael dat er slechts 1 NK plek te verdienen was in deze groep. Maar dit sterke optreden neemt niemand je meer af.

Groep E

Jarno de Gier en Samuel ’t Hart gingen los in groep E, met deelnemers geboren in 2008. Jarno begon een beetje ongelukkig met 1 uit 3, maar sloeg toen toe. 2 keer de volle buit schiet wel op, waardoor hij met 3 uit 5 goed meedeed om een NK ticket. In deze groep waren er namelijk 4 plekken te verdelen én eentje voor het beste meisje. Ronde 6 ging helaas verloren, maar in de laatste ronde kreeg Jarno een bye, door een oneven aantal spelers. Je speelt natuurlijk liever een partij, maar dit betekent wel een heel punt erbij. Met 4 punten was het afwachten wat de rest ging doen in de laatste ronde. Wat maakten ze het spannend… en ingewikkeld vooral!

Jarno

Ik heb aardig te doen met de organisatoren, want zij zullen behoorlijk gezweet hebben bij de situatie die ontstond. Jarno eindigde op plek 7, maar samen met 3 andere spelers die ook 4 punten hadden gescoord. Daarvan waren er twee meisjes, die een apart ticket verdienen dan de jongens. De eerste drie tickets waren al vergeven aan de jongens die boven dit groepje eindigde, maar wie moest nu het laatste ticket krijgen?

Volgens het reglement moet er dan een beslissingswedstrijd volgen, maar nu met 4 spelers. Dat zijn dus nog veel wedstrijden. Dat was te moeilijk te doen in verband met de tijd, zeker omdat de meiden eerst onderling moeten bepalen wie het ‘meisjes-ticket’ krijgt. Daarom moeten nu op een andere dag de wedstrijden gehouden worden. Eerst spelen Isafara en Iris om het ticket voor de meisjes. De verliezer doet dan mee in een driekamp, samen met Steven en Jarno. Zij spelen dan tegen elkaar, dus ieder twee partijen, en degene met de meeste punten krijgt de laatste plek op het NK. We wensen je heel veel succes Jarno!

Gelukkig hield Samuel het iets simpeler. Hij won ronde 1 en 2, waarna hij aan moest treden tegen Polle van Arendonk met een hoge rating van 1152. Deze partij ging helaas verloren, maar door ronde 4 weer te winnen, sloeg Samuel goed terug. In ronde 5 zou veel duidelijk worden, want toen was het de beurt voor Koen Aubel. Hij had tot dusver 100% gescoord en (helaas voor ons) zou dat zo blijven deze dag. Samuel verloor dus ook deze partij. Ronde 6 mocht hij met een bye van de zijlijn bekijken, waarna in ronde 7 zijn lot bepaald zou worden.

Samuel (links) heeft een zware partij

Had hij verloren, dan eindigden hij én zijn tegenstander Lars ook nog eens op 4 punten. Als dat was gebeurd, was het helemaal bizar geworden. Dit was een extra reden om zo blij te zijn met Samuels overwinning in de laatste ronde. Maar een veel belangrijkere reden: met 5 uit 7 eindigde hij derde. En inderdaad… dat betekent een ticket voor de NK! Gefeliciteerd Samuel, super gedaan! Op 30 en 31 maart mag je naar Waalwijk om op landelijk niveau onze club beroemd te maken 😉

Een sterk debuut van Noah, een derde plek voor Michael, een ingewikkelde situatie zonder voorlopig enige duidelijkheid voor Jarno en een derde plek voor Samuel mét een NK ticket… Wauw, wat een heerlijk dagje schaken moeten jullie gehad hebben! Dat maakt het schrijven van dit verslag extra leuk, bedankt daarvoor. Op naar het volgende toernooi, de Grand-Prix in Hoogland op zaterdag 17 februari. Voor Samuel en hopelijk Jarno: op naar de Nederlandse Kampioenschappen!

(JB)

 

 

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!