Basisschoolkampioenschap 2018 Zeist

“‘Dat was een goede eerste zet van de wethouder”, vond Zeynab. Wethouder Sander Jansen opende op woensdagmiddag 14 februari met de zet d4 aan het schaakbord waar Zeynab tegen Duco speelde tijdens het Zeister Schoolschaak Kampioenschap voor basisscholen. Zeynab, oud lid van de jeugdafdeling van de schaakclub Zeist, vond dat de wethouder daarmee een goede zet deed. De wethouder had in zijn jonge jaren schaken geleerd van zijn oma. Nu schaakt hij tot zijn spijt niet meer, hij vind het wel een heel leuke denksport. Over zijn eerste zet had hij goed nagedacht: met deze eerste zet opende ooit het wereldkampioenschap tussen wereldkampioen Karpov en uitdager Kasparov in 1984. Een beruchte match doordat er geen winnaar uitkwam en allerlei politiek op de achtergrond meespeelde. Op de site van schaakclub Oud Zuylen is een leuk artikel daarover te vinden.

Voor het verslag van deze geweldige schaakmiddag,

Terwijl buiten de zon volop scheen begon het in het begin van die middag gezellig druk te worden in de school die dit jaar het kampioenschap organiseerde, basisschool De Kameleon in Den Dolder. Deze school bestaat dit jaar 10 jaar. Kinderen van 6 basisscholen, hun begeleiders en ouders vulden de ruimte die vol staat met 48 schaakborden. Totaal gingen 12 teams van elk 4 kinderen strijden om het kampioenschap. De regerend kampioen was het eerste team van de Comeniusschool, dat team won vorig jaar ook het Regionaal Jeugd Schaak Kampioenschap van de regio Utrecht & ’t Gooi. Ook dit jaar mag de winnaar in het voorjaar weer aan het regionale kampioenschap meedoen.

Heidi van Wezel, directeur van De Kameleon, heette iedereen welkom. Daarna opende de wethouder het toernooi. In drie groepen speelde elk team drie wedstrijden. Winst en verlies liggen vaak vlak bij elkaar. Soms stonden de al uitgespeelde jonge schakers van twee teams rond het laatste bord waar nog aan werd gespeeld, de ontlading was dan groot als er mat werd gezet. Winnen en verliezen is ook moeilijk, de hele middag liepen schakers met blije en ook met teleurgestelde gezichten rond. Dat is ook schaken, vertelde een moeder mij: je leert niet alleen gestructureerd nadenken, maar ook om te verliezen. Voor de wedstrijdleiding was het lastig dat andere kinderen, maar ook ouders en begeleiders zich soms met de partijen gingen bemoeien. Na de pauze werden aan de hand van de resultaten drie nieuwe, in zwaarte oplopende, groepen samengesteld waar de uiteindelijke winnaar uit voortkwam.

Heidi van Wezel deed enthousiast de prijsuitreiking. In groep C won de Damiaanschool. In groep B de Vrije School. En de zwaarste groep A kende een verrassende winnaar: niet het eerste team van de Comeniusschool, de door iedereen verwachte favoriet, won het toernooi; maar het tweede team van de Comeniusschool ging met de eer strijken! Dit team zal dan ook aan het regionale kampioenschap mee gaan doen. De groepswinnaars ontvingen elk een fraaie beker en iedere deelnemer kreeg als herinnering een vaantje uitgereikt. Daarmee was het een mooi schaakfeest.

De organisatie was in handen van De Kameleon en de Schaakclub Zeist. Het spelmateriaal werd ter beschikking gesteld door de jeugdafdeling schaken van sportvereniging DOSC. Zoals de deelnemende scholen actief met schaken zijn, hebben deze twee verenigingen elk een bloeiende jeugdafdeling schaken. Vanuit de schaakclub waren Erik Olof en voorzitter Herman Hamers samen met Heidi van Wezel van de Kameleon verantwoordelijk voor de organisatie. Erik Olof was ook wedstrijdleider bij het toernooi, daar heeft hij veel werk aan gehad. Erik is al heel lang actief met het promoten van schaken onder de jeugd en met het opleiden van jonge schakers. Op de schaakclub deed Erik een tijdje geleden een stapje terug, Jorn Brouwer is verantwoordelijk geworden voor het jeugdschaken. Van de schaakclub waren naast Jorn ook Henk Koksma en Bill Schuckink Kool belangrijk voor het toezicht aan de borden waar werd geschaakt. Voorzitter Herman Hamers ontving de wethouder en had de regie over het verloop van het toernooi, Wendela Oskam zorgde voor ondersteuning aan de borden en sprong in waar het nodig was. En Wendela had voor de actieve leden van de schaakclub een mooie lunch gemaakt!

De deelnemers, de ouders en begeleiders van de scholen, De Kameleon en de schaakclub kijken terug op een mooi toernooi dat goed was georganiseerd en dit jaar een verrassende winnaar heeft opgeleverd!”

Dit verslag en de foto’s komen van Eric van Vollenhoven, lid van SC Zeist; bedankt hiervoor Eric!

 

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!