Schaakexamens SC Zeist: veel geslaagden!

Dinsdag 12 juni was de dag waarop het bij SC Zeist voor veel kinderen ging gebeuren. Het hele jaar door werd er geoefend. Op de club, maar ook thuis. Op deze dinsdagavond was het namelijk zover: de schaakexamens werden gehouden. Van de 28 jeugdleden waren er 22 en een vader aanwezig om de strijd aan te gaan met 24 schaakopgaves. Een uur of zelfs een uur en een kwartier concentreren. In een bomvolle zaal daalde om 18:45 een heerlijke stilte neer, terwijl de kinderen lieten zien wat ze in het afgelopen jaar geleerd hebben. Hierbij een verslag van de laatste schaakavond van dit seizoen met de schaakexamens van SC Zeist.

In het afgelopen jaar zijn er veel leden bijgekomen, waardoor er een grote groep examen deed in Stap 1. Om het niveau van de stappen te laten zien die de kinderen moesten overwinnen, wordt er van elke stap een opgave toegevoegd. Rechtsboven staat een zwart rondje als zwart aan zet is, rechtsonder een wit rondje wanneer wit aan zet is. De volgende opgave is voor Stap 1:

18 kinderen hebben Stap 1 geprobeerd, waarvan slechts één iemand het dit jaar helaas nog niet heeft gehaald. Als allerjongste lid is het extra knap dat Nathaniel Bialkowski het gewoon geprobeerd heeft, maar volgend jaar komt er voor hem een nieuwe kans.

Op alfabetische volgorde hebben de volgende kinderen Stap 1 gehaald:
Kirsten Balsma, met een 6,5
Teun van der Boom, met een 8
Thomas Boot, met een 8,5
Thijmen Cuypers, met een 8
Thijn van Ewijk, met een 8,5
Abe Francissen, met een 8,5
Mees Francissen, met een 8,5
Tim van Hogezand, met een 7,5
Kai Holzinger, met een 8
Ben Kodde, met een 9
Ismael el Manssouri, met een 8,5
Dirk Reyneveld, met een 8,5
Loek Stens, met een 9
Jonathan Veldhuizen, met een 8
Michael Veldhuizen, met een 9
Philip Verlaan, met een 7,5
Noah Wurdemann, met een 8

Prachtige cijfers van veel geslaagden! Jullie mogen volgend jaar allemaal verder met Stap 2, super gedaan allemaal!

We gaan verder met diezelfde Stap 2. Een stapje hogerop, al een stuk lastiger dan Stap 1. Kijk zelf maar:

Ben Kodde was het enige jeugdlid dat examen heeft gedaan in deze stap. Misschien komt die naam al bekend voor… Het klopt: hij had ook al Stap 1 gemaakt en gehaald! Twee examens op een avond, dat is best pittig. Extra knap dat hij Stap 2 heeft gehaald met een prachtige 7,5!
Actieve ouders die helpen op de club zijn altijd leuk en welkom. Dat Dannis ’t Hart het schaken zelf ook erg leuk vindt, maakt dat extra leuk! Hij heeft ook examen gedaan in Stap 2 en heeft het gehaald met een 6. Bedankt voor al je inzet voor de club, Dannis! Na die 10 op Stap 1 van vorig jaar, heb je wel wat punten in moeten leveren 😉

Twee jeugdleden hebben geprobeerd om nog een stap verder te gaan. Stap 3 is echt weer een stuk lastiger dan Stap 2. Zo mag je niet meer je antwoord geven door een lijn trekken op het diagram, maar moeten de zetten worden genoteerd. Kun jij de oplossing vinden van deze lastige opgave?

Suus Schollaart heeft dit jaar veel geoefend en nadat ze Stap 3 al eens had geprobeerd, ging ze er nu opnieuw vol voor. Helaas voor Suus mocht het ook deze keer nét niet baten. We hebben het examen meerdere keren nagekeken, maar konden helaas nergens die laatste anderhalve punt vinden. Volgend jaar gaan we samen oefenen Suus, dan kun je het gewoon weer proberen!
Ook Jarno de Gier zat achterin de zaal door het examen heen te ploeteren. Maar met succes! Hij wist een prachtige 7,5 te halen, super gedaan.

Maar hier houdt het nog niet op. Twee jeugdleden die serieus veel tijd steken in het schaken en veel houden van dit mooie bordspel, zijn de strijd aangegaan met Stap 4. Nog lastiger dan Stap 3, er moet nog verder vooruit worden gekeken. Zo ook bij deze opgave:

Deze opgave heb ik samen met Samuel ’t Hart en Joost Gerlagh behandeld, en hij is prachtig… Erg leuk als je één zo’n oplossing vindt, maar Samuel en Joost moesten er 24 vinden in slechts 75 minuten. Dat is niet niks. Deze jongens hebben afgelopen jaar weer een grote stap gezet en wisten hun diploma’s allebei ook te halen! Samuel met een prima 6,5 en Joost met een super 7,5!

Met de hulp van eigen SC Zeist leden Eric van Vollenhoven als fotograaf, Erik Olof en Henk Koksma als bewaarders van de rust, Wendela Oskam die zorgde dat ieder wat lekkers kreeg, en onze voorzitter Herman Hamers samen met mij als examencommissarissen, hebben wij dit voor elkaar gekregen. Ook de ouders waren onmisbaar als de support voor de kinderen. Allen, hartelijk dank voor jullie hulp!

Jorn Brouwer
Jeugdleider SC Zeist

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze foto’s kun je niet kopiëren. Als je hiervan een foto wilt hebben, stuur dan een mailtje naar jornbrouwer@hotmail.com

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!