PJK 2020: 5 deelnemers uit Zeist

Traditiegetrouw is het eerste jeugdschaaktoernooi van het nieuwe jaar het spannende PJK voor de C-, D- en E-categorie; het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap. Waarom spannend? Er zijn namelijk plekken te verdienen voor de Nederlandse kampioenschappen! Dat is heel wat om voor te strijden, dus het is een serieus toernooi. Voor de C’s en D’s betekent dat zelfs twee dagen achter elkaar schaken, op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari. Ook de E’s hebben op de zaterdag een heel lange, vermoeiende dag. Maar het is het allemaal waard als je het schaken zo leuk vindt als deze vijf jongens van SC Zeist! In alle categorieën deed er minstens één iemand mee van onze club. Van de tweede dag heeft Timo, vader van Joost, een verslag geschreven:

Tweede dag 

“Een gezellige dag, met spanning, ontspanning en veel gezelligheid. Het begon al meteen goed. Alle 5 spelers uit Zeist wonnen hun eerste partij zaterdag! De rest van de dag waren de resultaten wisselend, maar de sfeer bleef goed. De speeltijden van de groepen waren verschillend, dus het was een hele kluif om alles bij te houden, hier een kort verslagje per groep.

E (Andy en Stijn)

Geen liveborden en ook niet noteren omdat het zo snel ging. Van de partijen heb ik dus weinig gezien. Andy won meteen zijn eerste partij, knap omdat Andy nog nooit een toernooi heeft gespeeld. Daarna wisselde verlies en winst zich af en kwam Andy op een keurige 3,5 uit 9 uit. Mooi resultaat! Stijn won zijn eerste 2 partijen en zoals dat gaat bij zo’n toernooi, hoe beter je scoort, hoe beter de tegenstanders. Daan Aubel was dus in ronde 3 een maatje te groot, geen schande. Wel jammer dat Stijn 2 keer last had van de “aangeraakt is zetten” , waardoor hij 2 keer een partij onnodig verloor. Maar met 5 uit 9 een geweldige score voor Stijn, die ook zijn debuut maakte op een regionaal toernooi.

D (Michael en Samuel)

Michael deed voor het eerst mee en had van de vrijdag een 1 1/2 uit 4 meegenomen. Op zaterdag won hij nog twee partijen, waarmee hij op een 3 ½ uit 9 uitkomt.  Gewoon goed resultaat. Voor de zwaarte van de tegenstanders wordt vaak naar de ranking van de tegenstanders gekeken, maar in de D doken een heel aantal speler op zonder ranking die ontzettend goed bleken.  Ook dit leer je tijdens zo’n toernooi. Samuel begon met 2 uit 4, won zijn eerste partij en moest toen tegen de koploper Kobe Smeets. Dit was op het livebord mooi te volgen. De aanval die Kobe opzette was zo mooi dat die van mij de boekjes in mag en helaas voor Samuel niet te verdedigen. Daarna pakte Samuel nog 2 puntjes waardoor hij, net als vorig jaar een half puntje te kort kwam voor de barrage voor een plekje op het NK.

C (Joost)

Joost had na vrijdag 1 uit 3, een matige score, maar won op zaterdag zijn eerste 2 partijen. De partijen daarna tegen Leon Elferink en Jelle Smid waren pareltjes die hij allebei wist te winnen. Beide tegenstanders gaven zich pas bij mat gewonnen en vochten voor ieder vakje op het bord. Vooral de aanval in de partij tegen Leon, die uiteindelijk een kwaliteit (toren tegen loper) opleverde was mooi om te zien. En  ook het geduld en precisie die je moet hebben om een pion te promoveren als de tegenstander koppig en goed verdedigt (tegen Jelle) was  spannend om te volgen.  Omdat Joost en Jelle als allerlaatste bezig waren kon al voor de partij klaar was aan de hand van de andere borden de verrassende conclusie worden getrokken dat Joost door deze winst derde was geworden. Ook dit was een kopie van vorig jaar… Dus na een korte prijsuitreiking ging er weer een beker mee naar Zeist.”

Joost werd knap derde!

Voor het overzicht

Hartstikke bedankt voor je verslag, Timo! Heel knap dat Joost derde werd na de moeilijke eerste dag. Verder werd Samuel in de supersterke D-categorie tiende, wat een mooie uitslag is. Michael vinden we terug op plek 18, wat iets onder zijn niveau is. Toch heel goed dat je hebt meegedaan! In de categorie voor de E’s werd Stijn heel mooi tiende van de 30 deelnemers. Andy heeft een hele ervaring opgedaan, waarmee hij eindigde als 21ste. Niemand heeft daarmee een ticket voor de NK weten te bemachtigen, maar een aantal kwam behoorlijk dicht in de buurt. Super gedaan, jongens, zo te zien hebben jullie veel plezier gehad bij dit toernooi!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!