Samuel ’t Hart: Dag 1
In groep D zou Samuel, gezien zijn rating, wel eens mee kunnen strijden om de tickets voor de NK. Er waren 6 met een hogere rating, waarvan 4 met een rating boven de 1100, dus makkelijk zou het niet worden. De eerste dag speelde Samuel 4 partijen en het begon goed. De eerste partij werd namelijk gewonnen van een 194 rating, dus ‘gedaan wat hij moest doen’. Maar direct in de tweede ronde werd het een stuk moeilijker; Kobe Smeets stond op Samuel te wachten. Wie niet weet wie Kobe is; hij wint de laatste tijd overal waar hij komt schaken. Vandaar ook zijn rating van 1438, bijna het dubbele van Samuels rating. Helaas ging deze partij dan ook verloren.
In ronde 3 wachtte alweer een Magnus Leidsche Rijn talent, Felicity Mathu. Een speelster in opkomst en ze wist het Samuel knap lastig te maken. Uiteindelijk eindigde de partij in remise. In de vierde en laatste ronde van de eerste dag, was Tim van Halteren de tegenstander. Dit werd weer een soepele overwinning voor Samuel. Zo eindigde hij zijn eerste dag met 2.5 uit 4 wedstrijden, een goed begin.
joost gerlagh: dag 1
“Ik speelde mee met de C en kwam qua rating (die 845 was) als 6e binnen. De eerste ronde moest ik tegen Harmen Vroom met een rating van 486, wat ik vrij simpel won. De tweede ronde moest ik tegen Mees de Heij, de hoogste rating bij de C (1525), wat ik uiteraard verloor. Maar ik heb hem lang bezig gehouden, wat ik op zich al best goed vond. De 3e ronde moest ik tegen Samy Dury met een rating van 282, wat ik vrij makkelijk won. Dat was het einde van dag 1.” – Joost
Samuel ’t hart: dag 2
Op dag 2 begon Samuel zijn strijd tegen Steven Ramdien, een gelijkwaardige tegenstander. Een spannende partij die helaas verloren ging. Daarna volgde Rafael Baetings, die Samuel weer overtuigend won. In de zevende ronde volgde Leon Elferink, iemand die Samuel ook wel zou kunnen verslaan. Dit werd misschien wel de cruciale partij, want helaas ging deze verloren. In ronde 8 was Hidde Kraaijpoel een gelijkwaardige tegenstander. Er volgde met remise ook een gelijkwaardig resultaat. In ronde 9 was er nog van alles mogelijk, gezien ook de rating van zijn tegenstander Preston Pelenkahu. Doordat Samuel deze partij weer wist te winnen, was zijn toernooi behoorlijk gered. Met 5 uit 9 heeft hij het beter dan gemiddeld gedaan, maar het bleek niet genoeg om in de prijzen te vallen. Een negende plaats resteerde, iets onder de verwachting. Net een halve punt te kort om op een gedeelde vierde plaats te komen. Een leerzame en mooie ervaring zal het zeker weer zijn geweest.
Joost gerlagh: Dag 2
“De volgende dag begon ik tegen Mark de Graaf (555). Die speelde naar mijn mening op hoger niveau dan zijn rating, want uiteindelijk verloor ik de partij terwijl ik naar mijn mening geen fouten of blunders heb begaan. Daarna moest ik tegen Owen Hodgson (525), wat ik dan wel weer won. Daarna trof ik een zware tegenstander: Fabian Kamminga (974). In het begin stond hij veel beter: zijn stukken stonden beter, hij had veel ruimte en ik bijna niet. Tot hij een zet deed waarvan hij zelf al mompelde dat het een slechte zet was: maar door snelheid had hij zowel zijn dame als mijn pion aangeraakt, waardoor hij moest slaan. Toen had ik een vorkje op zijn koning en toren en iets later eentje op zijn koning en dame en wéér een paar zetten later stond hij schaakmat.
De laatste ronde speelde ik tegen Peter Nitrauw (940). Ik had op andere toernooien al eens tegen hem gespeeld en wist dat het een lastige partij zou worden. In het begin gaf ik een pion weg en even later won hij er nog een. In het begin van het eindspel stond hij 1 pion voor (ik had er een teruggewonnen) en had hij een loper en ik een paard. Later won ik zijn loper tegen een pion en uiteindelijk had ik 3 pionnen en een koning tegen enkel een koning en gaf hij op. Aangezien ik uiteindelijk net als Peter 5 uit 7 had was werd het nog even spannend wie er 2e zou worden (Mees de Heij had met 7 uit 7 sowieso de eerste prijs). Dat werd gedaan op weerstandspunten, waarvan hij er meer had dan ik. Ik had uiteindelijk de 3e prijs, waar ik zeer tevreden mee ben.” – Joost
Dit laatste komt van de vader van Joost: “Tijdens Joost zijn laatste partij kwam op een gegeven moment de vader van zijn tegenstander (Peter) het zaaltje binnen waar we de partijen konden volgen en zei: Peter heeft net remise aangeboden, maar Joost heeft geweigerd. Verbaasd keer ik naar het bord, want ik zag een eindspel van paard + 3 pionnen (Joost) tegen loper en 4 pionnen (Peter), dus op het eerste gezicht leek het me kansloos. Toen ik echter beter keer, ontdekte ik dat Joost met zijn paard op een geweldige manier de loper volledig in bedwang hield en een pion door kon laten lopen. Dat heeft hij vervolgens ook keurig uitgespeeld. Goed voorbeeld van hoe ver Joost nu is, leuk om te zien!”
En voor mij leuk om te horen. Super dat jullie zo’n intensief toernooi hebben voltooid met mooie resultaten en Joost met een mooie beker! Hopelijk voor andere jeugdschakers weer een bron van inspiratie om ook mee te doen aan toernooien. Ga zo door jongens!
(JB)