Michael, Jonathan en Samuel actief op toernooien

Schaken op de schaakclub is (als het goed is) hartstikke leuk, maar hopelijk wordt er daarbuiten ook veel gespeeld. Thuis oefenen is belangrijk om een betere schaker te worden, maar het meest leer je wanneer je meedoet aan schaaktoernooien. Waar velen van ons het moeilijk vinden om thuis het schaakspel te bestuderen, vinden we het allemaal enorm leuk om partijen te spelen! Zo’n toernooi is daar erg geschikt voor en dat heb ik mijn hele leven ook met veel plezier gedaan. Dat hoop ik vanaf volgend jaar trouwens weer op te pakken. Het is voor iedereen aangeraden om eens wat jeugdschaaktoernooien op te zoeken als je al behoorlijk kunt schaken. Drie van onze jeugdschakers hebben in de achterliggende periode meegedaan aan een schaaktoernooi. Het ene toernooi was bijzonder succesvol en het andere was wel heel speciaal…

Open Hoevelakense Jeugdsnelschaaktoernooi

Zaterdag 24 maart werd een schaaktoernooi speciaal voor jeugdschakers georganiseerd, gehouden in Hoevelaken. Gebroeders Veldhuizen, Jonathan en Michael, trokken daarheen om hun schaakkunsten te laten zien. In groep C, waarin 8 jeugdspelers meededen, behaalde Jonathan een zesde plaats met toch een mooi aantal van 5,5 punten. Twee groepen lager, in groep E, speelde Michael zijn partijen en deed dat geweldig! In een groep met 27 spelers, behaalde hij namelijk de tweede plaats, met 9 punten. Voor een verslag, foto’s en de volledige uitslagen, zie deze link.

NK E in Waalwijk

Succes in Hoevelaken dus. Een week later, op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart, werd het Nederlands Kapioenschap voor de E-categorie gehouden in Waalwijk. Deze leeftijdsgroep tot en met 10 jaar moest het twee dagen zien vol te houden, een hele klus! Onze jeugdspeler Samuel ’t Hart mocht voor onze club uitkomen bij dat toernooi, vanwege zijn sterke pupillendag van 3 februari. Zo’n groot toernooi had zelfs Samuel nog niet eerder meegemaakt en dan is het best lastig om goed te schaken. Hoewel hij zelf wel een beetje teleurgesteld was, vind ik dat hij al het recht heeft om tevreden te zijn over dit paasweekend.

Op de eerste dag werden 5 partijen gespeeld en het was inderdaad even inkomen voor Samuel; met anderhalf punt was hij lichtelijk achter de feiten aangelopen. Op dag 2 alle reden om te knallen en toen liet hij zijn sterke kwaliteiten goed zien. Met 2½ punt uit de laatste 4 wedstrijden knalde hij toch nog omhoog op de ranglijst. Met een totaal van 4 punten uit 9 wedstrijden behaalde Samuel bijna 50% en dat bleek goed voor een 31ste plaats. Uit een totaal van 44 kinderen is dat niet slecht te noemen, zeker niet, maar het biedt wel ook perspectieven voor een volgende keer. Als je je blijft ontwikkelen (en dus goed oefent met je stappenboekje!), mag je vast en zeker een nieuwe poging wagen. Voor nu was het een heel mooie ervaring, eentje waar je echt trots op mag zijn.

Voor alle resultaten, zie de site van het NK voor de E-categorie. Als je  (jeugd)toernooien in de buurt wilt spelen, zie dan de site van de SGS schaakbond. Met name de Grand-Prix zijn leuke schaaktoernooien voor alle kinderen!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!