Jeugdkampioenschap in Bunschoten

Samuel en Joost hebben mee geschaakt te Bunschoten. Samuel voor de tweede keer en Joost voor de eerste keer. De eerste dag kon ik er bij zijn en achteraf denk ik : had ik dat maar niet gedaan…… dan was het vast beter gegaan ! In de eerste ronde mochten Joost en Samuel tegen elkaar en het werd een groots gevecht ! Joost gaf teveel pionnen weg, maar wist een paard van Samuel in te sluiten. Samuel had vier pionnen voor het paard en dat was erg veel. De verdediging van Joost was niet sluitend en Samuel kon zijn eerste punt noteren. Joost kwam maar niet tot scoren, hoewel hij wel goede tot gewonnen stellingen op het bord kreeg…. hoe anders ging het in Utrecht bij de Grand Prix ! En Samuel was best goed op dreef tot het incident plaatsvond. Incident ? Jawel, een vervelend incident. Samuel wilde rokeren en pakte eerst de toren vast, waarop zijn tegenstander direct zei dat hij nu met de toren moest zetten en niet meer mocht rokeren. Ik stond er bij en zei dat het duidelijk was dat wit hier wil rokeren, waarop het manneke fel zijn hand in de lucht wierp en de wedstrijdleider riep. De wedstrijdleider gaf hem gelijk en ik zei, dat het ook wel soepel kon worden opgelost. Regels zijn regels, antwoordde hij. Samuel zat er maar mee en wist het stellingsprobleem nog wel creatief op te lossen met het afgedwongen Tf1 en dan Ke2 om ruimte te maken voor Te1 en Kf1 waarna de rokade met Kg1 op het bord kwam, maar aangeslagen was hij wel. De wedstrijdleider beslist en daar moet je je dan maar bij neerleggen, hoewel ik er wel van op keek, dat zo’n kind op zo’n manier op zijn strepen gaat staan ! Gauw naar een partij die Samuel won. Helaas kan deze partij niet in de automatische afspeler, omdat er een notatiefout zit op de zet.

1. e4, c5, 2. Pf3, Pc6, 3. g3 Samuel heeft een duidelijke voorkeur voor deze ontwikkeling, Pf6, 4. Lg2 ? pion e4 staat in en hier is Pc3 of zelfs e5 nodig, nu slaat zwart met : Pe4x 5. d3, Pf6, 6. c4, a6 verwaarloost ontwikkeling, 7. 0-0, b5, 8. b3, bxc, 9. bxc, d6, 10. Pc3 Pb4 ? niet tweemaal spelen met hetzelfde stuk in de opening, als het niet nodig is ! 11. Pg5 ! Lf5 ? zwart ziet het gevaar niet, 12. La8x Da8x 13, Da4+ Dc6 ? in het algemeen geldt : geen dame ruilen als je achter staat, hier is Ld7 prima om te spelen, 14. Dc6x Pc6x, 15. d5 hier is iets fout gegaan met het noteren, want de pion stond op veld d3, maar in de partij heb ik deze pion inderdaad op veld d5 zien staan, 15. …, Pb4 weer terug naar veld b4, maar het is tijdverlies en nu komt wit de zwarte stelling binnen vallen met 16. Tb1 ?! Ld3, 17. Tb3, Lf1x 18. Kf1x materieel staat het bijna gelijk, maar zwart heeft een flinke achterstand in ontwikkeling, Pg4, 19. Kg1, g6 te laat, 20. a3 ! Pd3, 21. Tb8+ natuurlijk, Kd7, 22. Pf7x Tg8 beter is het geven van de kwaliteit met Pc1x en dan – eindelijk – de loper ontwikkelen, maar veel helpt het niet, 23. Td8+ de koning wordt gevangen in een matnet, Kc7, 24. Ld2 en nu staat alleen het paard op veld c3 in de weg….. Pdf2x 25. Pa4 ! Tg7 ? zwart ziet het niet meer zitten, 26. La5+ Kb7, 27. Tf8x wint het stuk en maakt veld d8 vrij voor het paard, Pf6, 28. Pd8+ Ka7, 29. Pc6+ Kb7, 30. Tb8 mat

Uit het verslag van beide vaders :

 

Vader van Joost :  Ondanks de verliespartijen was Joost vrijdagochtend vroeg nog steeds enthousiast. En dat werd nog groter toen hij zowaar begon te winnen! Door de verliespartijen was hij op vrijdag wel spelers met een lagere rating gekoppeld, maar hij deed het toch maar. De raad om de denktijd goed te gebruiken leek hij serieus te hebben genomen. De partijen duurde steeds langer gedurende de dag en zeker langer dan het haastwerk dat ik zag op de grand prix in Utrecht. Zo werd het toch uiteindelijk een mooi resultaat, overall had Joost van alle spelers met een rating onder de 450 gewonnen en van alle spelers met een hogere rating verloren. Dat hij uiteindelijk uitkomt rond de 451 is daarom logisch. Een mooie opsteker voor een eerste tournooi.

 

 

Vader van Samuel : Vandaag vrijdag is er door zowel Joost als Samuel meer succes geboekt dan gisteren. Joost heeft vrijdag maar liefst 4 van de 5 partijen weten te winnen en Samuel 3 van de 5. Joost is geëindigd met een rating van 451 en volgens mij heeft hij dat erg goed gedaan. Samuel speelde zijn laatste partij tegen een speler met een rating van 1642, maar Samuel heeft zich kranig geweerd in het spel en heeft pas opgegeven vlak voordat er een mat aan zat te komen, al had hij misschien theoretisch nog op een remise uit kunnen komen. Samuel is in rating gestegen naar 521, maar dat zegt niet heel veel. Ik zie bij jeugdspelers persoonlijke ratings vaak fluctueren, maar zover het een indicatie mag zijn is het wel een opsteker.

 

Samuel is uiteindelijk negende geworden en Joost twaalfde, beide met 5 punten uit 9 partijen, met 27 spelers in de D-categorie (spelers t/m 12 jaar).  Het is deze dag toch nog goed gekomen, beide jeugdschakers zijn met een tevreden gevoel huiswaarts gekeerd.

 

Uitslagen en heel veel foto’s zijn in te zien op de site van de Stichts-Gooise Schaakbond en dan onder jeugd. Kijken maar !

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!