Stevige strijd tussen Zeist C1 en DBC C2

Dinsdag 7 mei vond de vierde ronde plaats voor het Zeister C-team. Tegen de koploper DBC C2 beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Des te jammer dat onze sterkste speler, Joost, ziek af moest haken. In Samuel hadden we gelukkig beschikking tot een heel bekwame vervanger. Door in te vallen aan het eerste bord, kon iedereen een zo gelijkwaardig mogelijke tegenstander tegenover zich hebben. Ruim op tijd kwamen de jongens van DBC aan in onze Maria Oord zaal. Om 19:00 werden de klokken aangedrukt, maar merkte iemand van DBC terecht op dat er geen notatiebriefjes lagen. Aangezien dat verplicht is, werden die nog gauw opgehaald, waarna de strijd definitief losbarstte.

Bord 2: Teun van der Boom

Aan het tweede bord mocht Teun met de witte stukken proberen om zijn tegenstander Jorik Tax het vuur aan de schenen te leggen. Teun kwam prima uit de opening, maar dat gold ook voor zijn tegenstander. Een wit paard kwam ongelukkig op a4 te staan, waardoor zwart op kun rukken. Met een aftrekaanval verloor Teun zijn dame tegen een toren, paard en pion. Qua punten dus een gelijke ruil, maar voor Teun toch reden om in de war te raken. Enkele zetten later ging daardoor een paard verloren, opnieuw door een aftrekaanval. Daardoor van slag zag Teun de volgende dreiging ook over het hoofd en ging hij mat via de dame op h2. In een paar zetten ging het gauw mis. Door meer dit soort wedstrijden te spelen en te oefenen, zal Teun leren om het hoofd koel te houden wanneer er iets onverwachts gebeurd.

Concentratie bij Teun

Bord 4: Suus Schollaart

Suus nam weer plaats aan het vierde bord. In Olivier van Kesteren vond ze een tegenstander op maat. In de opening koos Suus met de witte stukken om het centrum in handen te nemen. Dat deed ze door te beginnen met de Van Geetopening (1. Pc3), waarop haar tegenstander reageerde met het paard naar f6. Al gauw marcheerden de witte pionnen naar e4 en d4, gevolgd door d5 en e5. Die laatste zet bleek net wat te ver, want die pion ging verloren. Een goede les om eerste alle stukken in stelling te brengen, voordat je probeert om de partij ‘open te breken’ door pionnen te ruilen.

De zwarte koning stond niet heel veilig, waarvan Suus hoopte te profiteren. Maar door meerdere momentjes van onoplettendheid was daar geen tijd voor. Eerst een aanval op een paard, daarna op een loper en uiteindelijk op een toren werd allemaal over het hoofd gezien. Die aanval op de toren was zelfs direct het einde van de partij, want het ging mat achter de paaltjes. Belangrijk om niet alleen je eigen ideeën te bedenken, maar ook (soms zelfs: vooral!) wat de tegenstander van plan is.

Bord 3: Thijn van Ewijk

Bord 3 werd door Thijn met de zwarte stukken bedwongen. Daar ontstond een variant van het Scandinavisch (1. e4, d5), een opening die niet veel jeugdleden spelen. Leuk om te zien! Er gebeurde een poosje niet al te spannende dingen op het bord, maar het viel wel op dat de tegenstander (Arnout Dam) veel tijd gebruikte. Met een uur op de klok kan dat ook prima. Op een gegeven moment bood Arnout remise aan, in een stelling waar het beide kanten nog op kon. Thijn wist dat Teun al verloren had op dat moment, dus hij speelde door. Een wijs besluit! Toen ik met Suus aan het analyseren was, bleek Thijn de witte koning veroverd te hebben. Hoe dat gebeurde, heb ik dus niet gezien, maar ik hoop volgende week met hem de partij te analyseren. Heel knap gedaan, gefeliciteerd!

Thijn noteert zijn zet

Bord 1: Samuel ’t Hart

Op het laatste moment moest er voor Joost een vervanger geregeld worden en was ik erg blij dat Samuel dat wilde doen. Met zwart zou dat tegen Jelle Smid wel een zware pot waren, aangezien Jelle tot nu toe 3 punten had gescoord uit 3 wedstrijden. Wit speelde een damegambiet (die bijvoorbeeld kan ontstaan door 1. d4, d5. 2. c4), maar daar weet Samuel wel raad mee. Er kwam een symmetrische pionstructuur op het bord, dat is vaak een teken dat het een gelijkwaardige partij wordt. Nadat de wedstrijd een tijdje was gevorderd, verloor Samuel een pion. Hoe dat gebeurde heb ik niet gezien, dat hoop ik volgende week met de analyse te begrijpen.

Terwijl de partijen om hen heen langzaamaan ten einde kwamen, bleven de twee jongemannen keihard vechten voor een goed resultaat. Dit leidde tot een ware marathon! De senioren kwamen binnendruppelen en namen ook plaats achter hun bord. Een mooi gezicht om die twee jongens tot in de relatief late uurtjes te zien schaken. Er ging een tweede pion verloren, maar toch kwam Samuel terug in de partij. Hij leek zelfs een stuk te gaan winnen, maar volgens Thijs (begeleider van DBC) gingen de zetten in de verkeerde volgorde. Dat kostte hem daardoor zelf een paard en door onoplettendheid zelfs een toren. Als je al dik anderhalf uur aan het schaken bent, is dat wel te begrijpen. Het betekende het begin van het einde en om 20:50 (na bijna twee uur schaken!) moest Samuel de vlag strijken.

Samuel aan begin van lange partij

Deze vierde ronde wisten wij sterke weerstand te bieden tegen de koploper van de groep, maar leverde dat helaas net geen punten op. Voor de tweede keer dit seizoen werd verloren met 3-1. Het biedt echter een mooi perspectief voor de laatste ronde, wanneer op 14 juni in de gezamenlijke slotronde Hoogland C2 de tegenstander zal zijn. Zij staan nu onderaan met 1 matchpunt. Zeist C1 staat nu gedeeld derde met 3 matchpunten en zelfs op bordpunten is het helemaal gelijk met Rivierenland, tegen wie ze 2-2 hadden gespeeld. Om die derde plek te grijpen, is dus iedere partij belangrijk. Hopelijk met het team compleet, zullen we er nog één keer vol voor gaan!

Het team is net begonnen!

(JB)

1 reactie

  1. Kleinigheid: het is Arnout, met een “t”. Leuk verslag!
    Inmiddels heb ik een analyse van de partij Jelle-Samuel, dus als hier belangstelling voor is, verneem ik het wel.

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!