Dit is de jeugdpagina van Schaakclub Zeist met alle belangrijke informatie over het jeugdschaken. Kijk gerust eens rond op onze site!

Locatie, tijden en groepen
De jeugd krijgt les op dinsdagmiddag/-avond in de NoorderlichtKerk (Bergweg 92b, Zeist) We beginnen weer op dinsdag 5 september 2023 en de laatste les is dinsdag 4 juni 2024. In het seizoen 2023-2024 gaan we voor het eerst met drie groepen werken:

Groep 1 van 16:45 – 17:45
Groep 2 van 18:00 – 19:00
Groep 3 van 18:30 – 19:30

Groepen 2 en 3 spelen om 18:30 gezamenlijk een ronde in de interne competitie, waarbij bekers te verdienen zijn aan het einde van het seizoen. Groep 1 speelt geen competitie, maar uiteraard spelen deze kinderen iedere les een partij of een uitdagende schaakvariant. In totaal hebben we op dit moment 50 jeugdleden en komen 3 kinderen op een later moment proefdraaien. De kinderen in groep 1 zijn tussen de 6 en 11 jaar oud, groepen 2 en 3 bestaan uit tieners van 10 tot 16 jaar (uitzonderingen daargelaten).

Stappenmethode en externe competitie
Elke avond werken wij met de Stappenmethode, waarin enorm veel oefeningen staan om het schaken onder de knie te krijgen. We werken met de Basis werkboeken en sinds het seizoen 2023-2024 ook met de Plus werkboeken, die beide worden doorgewerkt gedurende het seizoen. Het is de bedoeling dat iedere week ook thuis aan het boekje wordt gewerkt. Het schaakhuiswerk is te vinden in de Clubhelper app. Halverwege en aan het eind van het seizoen maken de jeugdschakers een ‘schaakexamen’, waarbij ze laten zien wat ze geleerd hebben en bij een voldoende een prachtig diploma ontvangen. Naast de interne competitie is er ook een externe competitie voor de verdergevorderde jeugdleden, die het in teamverband opnemen tegen teams van clubs uit de regio.

Proefdraaien en contributie
De eerste dinsdag na iedere vakantie is er een instroommoment voor kinderen die willen komen proefdraaien. Stuur van tevoren een mail naar jornbrouwer@hotmail.com met de volledige naam, leeftijd en schaakervaring van je kind. Na 3 proeflessen (of eerder) maak je een keuze of je lid wilt worden. Je krijgt sowieso een boekje van de Stappenmethode, of je nu besluit lid te worden of niet! De contributie voor het seizoen 2023-2024 bedraagt €110 en dient overgemaakt te worden naar NL55 INGB 0001 5079 62 t.n.v. Penningmeester SC Zeist. Zet in de beschrijving van de overboeking de naam van je kind!

Trainers
We gaan het seizoen 2023-2024 beginnen met dezelfde trainers als vorig seizoen, hieronder stellen we ons even voor. We zijn altijd heel blij als ouders willen meehelpen! Hiervoor hoef je niet per se veel schaakkennis te hebben, maar het is natuurlijk wel handig als je een beetje kunt schaken. Kom gerust eens meekijken tijdens een les als je interesse hebt!

De trainers: Gerson, Jorn (jeugdschaakleider), Tobias en Jeroen
v.l.n.r. Gerson, Jorn, Tobias, Jeroen

Gerson
Hoi! Mijn naam is Gerson. Ik kom oorspronkelijk uit Aruba. Toen ik in Zeist kwam wonen, vond ik het leuk dat er een schaakclub in de buurt was en voor een tijd speelde ik alleen met de senioren sinds 2016 tot en met 2019. Vaak was ik er heel vroeg bij en zag ik dat er een jeugdleiding was en op een dag vroeg Jorn aan mij of ik ook mee wilde doen. Vanaf dat moment was ik ook trainer geworden. Ik schaak sinds klein, daarna ben ik in mijn tienerjaren gestopt omdat niemand in de buurt kon schaken en ze hadden ook geen interesse. Jaren later ging ik weer schaken, dankzij een schaakclub. Nu speel ik meer online en af en toe met vrienden. Ik vind het leuk om mensen te laten zien dat schaken best een leuk spel is.

Jorn
Wat leuk dat je op onze site kijkt! Mijn naam is Jorn en sinds 2016 ben ik lid van SC Zeist, waarvan ik in 2017 met veel enthousiasme de jeugdleider ben geworden. Ik schaak al sinds mijn vijfde en nu 19 jaar later heb ik nog steeds een grote passie voor deze mooie denksport. De afgelopen twee jaar schaak ik zelf niet meer zoveel, het jeugdschaken heeft prioriteit gekregen. Naast het schaken werk ik als leraarondersteuner in het basisonderwijs en volg ik de deeltijdopleiding van de Pabo; nog een jaartje en ik sta voor de klas! Ik kijk uit naar weer een mooi schaakseizoen en laat het me weten als je wilt komen proefdraaien!

Tobias
Een schaakgroet! Mijn naam is Tobias. Ik ben begonnen met schaken toen ik vier jaar oud was. Oorspronkelijk kom ik uit Schagen (in de kop van Noord-Holland) en al vrij snel werd ik daar lid van schaakvereniging Magnus. Inmiddels ben ik 32 jaar en schaak ik nog steeds met veel enthousiasme. Het schaken heeft mij veel plezier, maar ook uitdaging gebracht. Het is daarom ook prachtig om dit te delen met anderen en schaakles te geven! Naast het lesgeven speel ik regelmatig schaaktoernooien en competitiewedstrijden met mijn schaakvereniging SC Aartswoud. 

Jeroen
Dag, mijn naam is Jeroen Bollaart. Ik leerde schaken van mijn moeder toen ik zeven jaar oud was, dat was in 1978(!). Ik ben altijd blijven schaken, op schaakclubs in De Meern, Bunnik, Driebergen en Utrecht, en ik speel graag schaaktoernooien zoals het grote jaarlijkse toernooi in Wijk aan Zee. Schaken heeft me altijd veel plezier gegeven en ik heb door het schaken veel mensen leren kennen en vrienden gemaakt. Begin jaren 2000 begon ik met schaakles geven aan de jeugd, toen nog bij schaakclub Moira-Domtoren in Utrecht. Om mijn didactische vaardigheden te verbeteren, en om de Stappenmethode beter te leren kennen, heb ik bij de schaakbond alle drie de schaaktrainer-cursussen gevolgd. In april 2020 begon ik bij schaakclub Zeist als schaaktrainer en ondanks het feit dat mijn vrouw en ik in 2022 (terug)verhuisden naar Utrecht, ben ik toch in Zeist schaakles blijven geven. Ik vind dat we een leuk team hebben en met Jorn erbij als basisschoolleraar in opleiding, leer ik zelf ook nog steeds bij over lesgeven, didactiek en, niet onbelangrijk, orde houden ;-).

Klachtenregeling en AVG
Zie voor het beleid van Schaakclub Zeist de pagina’s klachtenregeling en AVG/privacy. Deze informatie en meer is te vinden op de vernieuwde website van de vereniging: www.schaakclubzeist.nl.

Namens de gehele jeugdafdeling,
Jorn Brouwer