Grand-Prix in Barneveld, vijf leden van SC Zeist

Het vijfde Grand-Prix toernooi werd afgelopen zaterdag 13 januari gehouden in Voorthuizen en werd georganiseerd door de Barneveldse Dam- en Schaakvereniging. Met 108 deelnemers was het deelnemersveld minder breed dan de vorige keren, maar het is nog steeds een grote groep schaaktoppers bij elkaar. 5 van die schaaktoppers zijn lid bij onze schaakclub SC Zeist. Lees in dit verslag hoe zij deze dag hebben beleefd.

In groep 3 mocht vaste kracht Samuel ‘t Hart zijn schaakkunsten in de praktijk brengen. Na de eerste drie ronden leek het voor hem een lastige middag te worden met slechts 1 punt in de broekzak. Gelukkig gaf hij toen extra gas, waarna hij 3 wedstrijden op rij won. De laatste ging dan wel weer verloren, maar toen was het al zeker dat hij op het podium zou eindigen. Op plek 3 welteverstaan, waar hij blijkbaar ook thuishoorde gezien zijn verloren partijen tegen de nummer 1 en 2. Al met al weer een stijging van zijn rating en weer een leerzame en leuke middag gehad. Prima!

Door naar groep 4, waar ene Joost Gerlagh aan het werk ging. Des te meer partijen een schaker speelt, des te beter hij wordt; min of meer. Joost heeft dit in zijn oren geknoopt, want waar geschaakt wordt, is hij te vinden. 6 van zijn tegenstand(st)ers dit toernooi hadden dat liever anders gehad, want hij wist hen allemaal te verslaan. Alleen Mika Kleibeuker wist de op hol geslagen Leeuw genaamd Joost, te temmen. Met 6 uit 7 werd Joost (niet voor het eerst dit seizoen) groepswinnaar, en daar mag wel even voor gejuicht worden. Gefeliciteerd!

En weer door naar de volgende jongeman die zijn liefde voor het schaakspel wilde laten zien. Jarno de Gier speelde in groep 5, waar hij de laagste rating had. Nu zegt dat nog niet alles, zeker niet op die leeftijd. Zo liet Samuel dat in groep 3 al zien, want dat was voor hem ook het geval. Jarno trof het echter nog iets minder in de beginfase met een score van 0 uit 3. In de vier ronden die volgden, werd gelukkig toch 2 punten behaald. Door te finishen boven zijn verslagen tegenstanders en onder de rest, eindigde Jarno op plek 6. Geen schande, als je maar weer hebt geleerd en genoten. Dan kun je vol goede moed het volgende toernooi weer aanvallen!

We zijn er nog niet, want Michael Veldhuizen deed van zich spreken in groep 8. Net zoals in Giessenburg (toen hij groepswinnaar werd), was het een ongekend spannende middag voor hem. Na 5 ronden had Michael keurig 4 punten bij elkaar gesprokkeld, met twee remises tegen zijn directe concurrenten Christiaan van den Boomgaard en Ben van den Dungen. Ben ging op kop met 4½ punt, gevolgd door Michael met 4 en daarna Christaan met 3½. Michael had daarbij het voordeel dat Ben en Christaan nog in de laatste ronde tegen elkaar moesten; maar daar kon hij alleen van profiteren als hij zelf ook won. Helaas ging het in ronde 6 mis tegen Ansem Kuijpers, terwijl Ben en Christaan wel wonnen. Door de laatste partij wel weer te winnen, sloot hij weer aan, maar het kwam te laat om nog aanspraak te maken op de eindwinst. Een podiumplek op de laagste tree resteerde, op niet meer dan een half punt van zowel Ben als Christaan. Toch heeft Michael weer laten zien dat hij meedoet om de prijzen, ga lekker zo door!

Maar ook nu komt er nog geen einde aan dit verslag. Vlak voor de kerstvakantie kwam Thomas Boot eens kijken bij onze schaakclub, de eerste keer na de vakantie wist hij het zeker: hij werd lid. Op die tweede schaakavond werd zijn speelstijl bejubeld door de twee volwassenen met wie hij had geschaakt, waarop Dannis ‘t Hart hem uitnodigde mee te doen aan deze Grand-Prix. De eerste twee ronden was hij een beetje zenuwachtig, maar dat is volkomen normaal. Toen hij eenmaal gewend was geraakt, sloeg hij toe in ronde 3. Wanneer de 0 van het bord is, schaakt het gemakkelijker en Thomas liet dat zien door uit de laatste 6 wedstrijden nog 3½ punt te pakken. Met 4½ uit 9 heeft Thomas het hartstikke goed gedaan. Blijf oefenen, blijf leren en blijf plezier hebben in het spel; met name dat laatste blijkt de sleutel tot het worden van een goede schaker!

De zesde en volgende Grand-Prix vindt plaats in Hoogland op zaterdag 17 februari. Zijn jullie, en misschien nog meer leden van onze club, er dan weer bij?

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!