Jeugd SC Zeist onderdeel van recorddrukte GP Magnus Leidsche Rijn

Zondag 25 november was het Leidsche Rijn College in Utrecht het prachtige decor van alweer de derde Grand-Prix van dit seizoen. Van de GP in Giessenburg is geen verslag geschreven, maar daar hebben Samuel (Groep 3; vijfde plaats) en Michael (Groep 5; vierde plaats) het als enige Zeistenaren aardig goed gedaan. Deze twee jongemannen deden afgelopen zondag ook weer mee, nu vergezeld door Jonathan, Joost en Jarno (de nieuwe 3JS …?). Zij waren niet de enige jeugdschakers op dit toernooi:  in totaal deden er 202 kinderen mee! Met deze fantastische opkomst laat Magnus opnieuw zien een topclub te zijn in dit land. Qua prestaties hoeven wij echter helemaal niet onder te doen …

Groep 3

Gezien de 26 groepen, is het erg sterk van Joost Gerlagh dat hij plaats mocht nemen in groep 3. Dat Joost dit jaar weer stappen aan het maken is, mag duidelijk zijn. Vanaf plek 5 (in deze groep van 6 jeugdschakers) was het eindresultaat naar boven toe steeds een halfje meer, als een soort ladder. De nummer 5 eindigde op 2 punten, de vierde op 2,5 etc.; steeds een klein stapje hogerop. Met 4 punten uit 5 wedstrijden stond er maar 1 jeugdschaker bovenaan die ladder en dat was onze eigen Joost! Mooi gedaan, blijf jezelf zo ontwikkelen.

Groep 4

Ook Samuel ’t Hart was weer ingedeeld in een hoge groep. In groep 4 deed Samuel goed mee, maar het podium onderscheidde zich uiteindelijk duidelijk van de rest. Met 3,5 punten deed Samuel het naar behoren en eindigde hij op een vierde plaats. “Best of the rest”, zeggen ze dan – en dat is gewoon goed.

Groep 7

Michael Veldhuizen was weer eens in een spannende groep terechtgekomen. Zoals hij verrassend vaak heeft meegemaakt, worden in zijn groep de prijzen verdeeld op basis van de kleinste verschillen. Met 5,5 punten stak er één iemand boven uit, maar met name om plek 3 werd het spannend. 3,5 punten was net niet genoeg om derde te worden… 4 punten wel, maar niet als iemand anders evenveel punten scoort en de onderlinge partij van jou heeft gewonnen… Michael besloot blijkbaar om zich niet in zo’n ingewikkelde toestand te mengen door met 4,5 punten daarboven te eindigen! Prachtige tweede plaats, super gedaan.

Groep 10

Jarno de Gier speelde zijn partijen in groep 10, maar dat ging niet met gemak. Met 1,5 punten uit 7 wedstrijden was dit een moeilijk toernooi voor hem. Op basis van onderling resultaat was het zelfs niet genoeg om een zevende plaats te behalen; Jarno’s naam vinden we terug op plaats 8. Volgende keer zul je dus weer een in lagere groep komen en kun je weer meestrijden om de prijzen!

 Groep 15

Last but not least”, Jonathan Veldhuizen ging de strijd in groep 15. Waar zijn broertje complicaties voorkwam door een halfje meer te scoren dan anderen, werd het bij Jonathan wel degelijk een ingewikkelde toestand. Opnieuw stak er één iemand bovenuit, met 6 punten, maar nu bleek 4 punten niet meer waard dan een vijfde plaats. Daartussenin settelden 3 schakers zich op 5 punten. Eerst wordt gekeken naar onderling resultaat, maar dat loste niets op: alle drie scoorden ze 1 punt tegen de andere twee belagers. SB punten (een systeem om te bepalen wie relatief het best heeft gespeeld tegen de sterkste tegenstanders) moesten het uitwijzen. Jonathan bleek het tegen de sterkste spelers het best gedaan te hebben en kreeg de tweede prijs! Overigens, de andere twee hadden zelfs evenveel SB punten en daardoor kregen ze beide een beker voor de gedeelde derde plaats. Mooi resultaat, Jonathan!

5 deelnemers, 3 prijzen: een erg mooi resultaat! De volgende GP komt al heel snel en is op zondag 9 december bij Moira-Domtoren (Nationaal Denksportcentrum Den Hommel, Kennedylaan 9 in Utrecht; grotere zaal, dus opnieuw geen deelnemerslimiet!). Hopelijk zijn jullie daar weer bij om onze club zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Ik weet zeker dat andere leden van onze club deze toernooien ook erg leuk vinden; laat dus van je horen en laat ook zien hoe goed wij in Zeist kunnen schaken. En nog belangrijker… hoe veel plezier wij daarin hebben!

Van Samuel en Jonathan waren van deze GP helaas geen foto’s te vinden

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!