Grand-Prix in Utrecht sterk bezocht

Alweer de vierde Grand-Prix van het seizoen werd afgelopen zondag 17 december gespeeld. Altijd een leuke en leerzame schaakmiddag, maar het is wel altijd vrij chaotisch en druk. Met een opkomst van 123 kinderen is dat echter niet heel gek. Een viertal hiervan ging namens SC Zeist de schaakstrijd aan, nadat Jarno de Gier zich op het laatste moment wegens ziekte had afgemeld. Het werd een spannende middag, met uiteindelijk gemengde gevoelens…

Ons eerste schaaktoppertje, Joost Gerlagh, was knap geplaatst in groep 5. Nog knapper waren zijn prestaties, totdat… Tja, totdat het nog net misging. Deze jonge mensen waren zo aan elkaar gewaagd in deze groep met 7 spelers, dat voor de laatste ronde alles nog mogelijk leek. Joost ging prima aan kop met 3.5 uit 5 wedstrijden, gevolgd door 3 spelers met ieder 3 punten. In de laatste ronde speelde hij tegen een van die jongens, en verloor helaas. Tot overmaat van ‘ramp’ wonnen de andere twee jongens ook nog, waardoor het drietal Joost eenzaam achterliet met 3.5 punten. Als gevolg greep hij net naast alle prijzen. Joost zal hier vast behoorlijk van gebaald hebben, maar het goede nieuws is dat je zo’n klap soms nodig hebt om weer een betere schaker te worden. Wie weet kan hij dit de volgende keer laten zien, en weet hij dan wél de winst binnen te halen.

Groep 6 werd bedwongen door Samuel ‘t Hart. Als heer en meester leidde hij de groep vanaf ronde 1. In de zesde ronde kwam hij Tom Frakking tegen, tegen wie hij had gespeeld met Zeist D1 twee weken geleden. Deze keer won Samuel keurig en kon hij niet meer ingehaald worden. Dat is nog geen excuus om de laatste ronde te verliezen, maar dat zal vast niet vrijwillig zijn gegaan. 6 uit 7, het betekende voor Samuel, na de GP in Giessenburg, opnieuw groepswinst!

Ook Michael Veldhuizen deed weer mee, in groep 10 deze keer. Eerst was hij nog ingedeeld in groep 11, maar hij schoof door vanwege het niet komen opdagen van enkele spelers. Helaas voor hem verliep dit toernooi minder succesvol. Met 2 uit 3 wedstrijden begon hij nog sterk en deed hij mee om de prijzen, maar er kwamen daarna geen punten meer bij. Een zevende plaats was het gevolg, volgende keer beter Michael!

Met het sterke debuut van Kai Holzinger in Woerden, kwamen misschien  hoge verwachtingen. Opnieuw in groep 12, maar nu met sterkere tegenstanders, mocht Kai proberen zijn succes te herhalen. Ook voor hem bleek dit echter geen middag met daverende resultaten. Op dat moment is dat natuurlijk jammer, op de langere termijn is het alleen maar goed om meer ervaring op te doen. De eerste ronde werd gewonnen, de rest verloren. Met 1 uit 7 wachtte een achtste plaats op Kai, maar dat geeft niets. Als er maar weer werd genoten van het spel!

Zaterdag 13 januari volgt alweer de volgende Grand-Prix, dan mogen onze jeugdschakers afreizen naar Barneveld. Wat ze die keer weer staat te wachten, zal weer te lezen zijn in een volgend verslag. Voor nu wens ik iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!