Grand-Prix Moira-Domtoren

Op zondag 8 december kwamen we met een enorme delegatie van Zeist naar het Denksportcentrum in Utrecht. In deze mooie en toepasselijke locatie werd de volgende Grand-Prix gehouden. De vorige keer, eveneens in Utrecht, was het een heel succesvolle dag met meerdere bekers en een heleboel gezelligheid. Nu waren we met acht (!) deelnemers nóg beter vertegenwoordigd dan bij Magnus. Doordat de meesten werden gebracht door een ouder en jeugdleider Rens en ik ook aanwezig waren, waren we qua begeleiders trouwens ook goed vertegenwoordigd. Heeft iedereen een leuke dag gehad?

GP en Super-GP

Tegelijk met de Grand-Prix werd een Super Grand-Prix georganiseerd voor de sterke jeugdspelers. Zij speelden in vierkampen en een aantal nationale jeugdtoppers waren present. Onder hen was onze eigen Joost Gerlagh, die in de laagste groep terechtkwam. 3 partijen met 35 minuten p.p. op de klok, spelend op een livebord. Erg leuk voor ons dat we zo zijn partijen konden volgen en direct daarna met hem konden bekijken. Alle wedstrijden zijn nog te vinden via deze link.

Alle anderen speelden in de reguliere Grand-Prix in een enorme zaal vol schaakborden. Hiernaast het bewijs hoe georganiseerd Moira-Domtoren het voor elkaar had. Complimenten!

Toen ook de laatste kinderziektes uit het leven waren, gingen om 13:20 overal de klokken aan. We zijn los!

Schaakborden zover het oog reikt!

Groep 16: Foppe Dolmans

Niet voor het eerst, maar wel dit jaar, deed Foppe Dolmans mee aan een Grand-Prix toernooi. Op een of andere manier staat hij bij de SGS bekend als Joppe, terwijl hij toch echt als Foppe op de lijst staat. Geen probleem, hij ging gewoon achter zijn bord zitten en zette zijn eerste zet. Tenminste, nadat de missende loper van zijn tegenstandster was gevonden. Foppe moest even op gang komen, maar in ronde 3 was het raak. De eerste overwinning was binnen! Nadat hij ook in ronde 5 en 7 wist te winnen, eindigde Foppe met 3 uit 7 op de vijfde plaats. De resultaten waren prima en hij heeft het goed naar zijn zin gehad. Een mooie dag!

Groep 14: Tjerk Dolmans

Iets hoger dan zijn broer speelde Tjerk Dolmans in groep 14. Ook hij had al één keer eerder mee gedaan en wist dus wat hem te wachten stond. Na 4 ronden stond Tjerk op 2 punten en deed dus mee in de middenmoot. Achteraf was de vijfde ronde de meest cruciale, maar helaas ging deze verloren. Het was onduidelijk of Tjerk nog een prijs kon pakken, maar hij was desalniettemin voldoende gemotiveerd om te blijven knallen. Door de laatste twee ronden te winnen, eindigde Tjerk met 4 uit 7 alsnog op een goede uitslag! Maar helaas. Het was nét niet genoeg voor een beker. Achter de ongenaakbare nummer 1, eindigden twee anderen met Tjerk op vier punten. Tjerk had de wedstrijden tegen die twee echter verloren, dus op onderling resultaat resteerde een vierde plek. Jammer, maar je hebt goed gestreden.

Groep 10: Joost B.

Gaan we door naar groep 10, waar Joost B. is ingedeeld. Hij begon ijzersterk aan zijn tweede Grand-Prix op rij: na vier ronden stond hij aan kop met 3.5 punten! In ronde vijf wachtte echter een sterke speler op Joost, van wie hij dan ook verloor. Dit heeft misschien meegespeeld in ronde 6, waar Joost al na een paar zetten zijn dame verloor in een opening met een loper op c4 en paard op g5 … Misschien nog een extra lesje van Rens nodig (; Maar het toernooi was helemaal nog niet verloren, want door de laatste ronde weer te winnen kwam Joost uit op een mooie 4.5 score. Zo ook Yannick Beltman, tegen wie onze clubgenoot remise had gespeeld in de eerste ronde. SB-punten wijzen het verschil uit: wie heeft zijn punten gehaald tegen spelers die relatief hoog zijn geëindigd? Een schamel puntje in het voordeel van Joost! Opnieuw een tweede plaats, opnieuw een beker: opnieuw een geslaagde dag!

Groep 9: Stijn Bisseling

Stijn Bisseling maakte bij Magnus Leidsche Rijn een klinkend debuut in de Grand-Prix cyclus door alle partijen te winnen. Van groep 14 naar groep 9, een hele stap, maar niet eentje waar Stijn van onder de indruk leek te zijn. Ronde na ronde kwam hij vrolijk weer beneden. Gewonnen, gewonnen, gewonnen. Wie houdt hem tegen? Na vier ronden stond hij aan kop met 4 punten en had hij nog twee concurrenten; Oscar, ook met vier punten en Bogomil met drie. In de vijfde ronde speelden die twee tegen elkaar, die werd gewonnen door degene met drie punten. Stijn kwam wel op vijf uit vijf en moest het in de laatste rondes opnemen tegen beide spelers. In ronde zes ging het dan toch mis tegen Bogomil. Door deze partij te verliezen, kwamen beide concurrenten ook op vijf punten! De zevende en laatste ronde zou het oordeel gaan vellen. Stijn won van Oscar, maar Bogomil liet geen steek meer vallen. Beide jongens eindigden op een geweldige score van 6 uit 7, maar Stijn zag de eerste prijs door onderling resultaat aan zijn neus voorbij gaan. Alsnog was hij heel tevreden met de beker voor een tweede plaats, en volledig terecht!

Groep 8: Jarno de Gier

Jarno luistert goed naar de instructies

Lekker gezond met de fiets, dachten Jarno de Gier en zijn moeder; ze hadden echter even niet gerekend op de stevige tegenwind. Dan is het nogal een stukje fietsen! Toch waren ze nog op tijd om zich aan te melden en Jarno kon al gauw zijn plekje opzoeken. In groep 8 deze keer, waar hij dit seizoen voor het eerst weer meedoet aan een Grand-Prix toernooi. Na vier ronden stond Jarno op twee punten en van Tjerk zijn groep weten we dat alles dus nog kan gebeuren.

Ronde 5 werd gewonnen en toen kwam ronde 6. Wat een spannende partij werd dit tegen directe concurrent voor de prijzen Juan David! Waar Jarno in eerste instantie gewonnen stond, werd hij behoorlijk zenuwachtig naarmate de tijd steeds sneller leek te gaan lopen. In het eindspel zag hij geen duidelijke manier om te winnen en kantelde de partij volledig. Met nog een minuut op de klok voor beide heren, probeerde organisator Henk van Lingen keer op keer de zaal rustig te houden, omdat er nog zo’n spannend toreneindspel bezig was. Toen ook de torens van het bord ging en er twee koningen met (voor Juan David) ook een pion overbleven, waren zo’n 2o mensen getuige van twee jongens die door de spanning niet meer rustig konden nadenken. Om de beurt ramden ze stevig op de klokken om iedere milliseconde te besparen. Voor het publiek geweldig om te zien, maar wat zijn dit toch vreselijke momenten voor een schaker. Juan David vergat in alle spanning het begrip “oppositie” en schoof de pion te ver door: het werd pat. Wauw!

Om nu nog een beker te winnen, moest Jarno de laatste ronde winnen van degene die sowieso tweede zou worden. Jarno had wel nog veel om voor te spelen, dus ging hij er met goede moed, en vermoedelijk hoge bloeddruk, stevig in. En ja hoor, hij wint! Zo komen hij en Juan David op 4.5 punten, is het onderling resultaat dus gelijk maar is het SB-punten aantal opnieuw nipt in het voordeel van de Zeistenaren! Gefeliciteerd met je derde prijs, Jarno.

De derde prijs!

Groep 5: Michael Veldhuizen

Langzamerhand komen we bij de echt hoge groepen uit. Eerste twee keer in groep zes, nu zelfs nog een groep hoger: Michael Veldhuizen kwam uit in groep vijf. Na een solide begin (winst, verlies, en twee keer remise) had Michael een tegenslag in ronde 5. Door die partij te verliezen, verloor hij de aansluiting met de top. In ronde 6 volgende ook nog eens de nummer 1 van de groep, die uiteindelijk met een perfecte score eerste zou worden. Door in de laatste ronde wel weer te winnen, maakt Michael nog het een en ander goed, maar het was te laat voor een eindsprint. Met 3 uit 7 goed gescoord, maar met een vierde plaats net buiten het podium. Het zit nog niet mee dit jaar qua prijzen, maar ik zie jou absoluut progressie boeken!

Hopelijk is Michael scherper dan deze foto!

Groep 2: Samuel ’t Hart

De eerste twee Grand-Prix’s waren voor Samuel ’t Hart de derde groep bestemd. Deels door zijn goede resultaten en deels door het feit dat een aantal jeugdspelers met een hoge rating meededen aan de Super-GP, kwam Samuel nu zelfs in de tweede groep uit. Dat lijkt een stevige opdracht te worden, maar daar heeft Samuel wel oren naar. In deze groep van zes spelers wordt er gespeeld met 20 minuten op de klok in plaats van 15. Iets langer de tijd om rustig te spelen. Na de eerste ronde duurde het echter wel heel lang voor Samuel terugkwam… hij was gelijk maar doorgegaan met ronde 2. De eerste ging verloren, de tweede remise. Helaas ging ronde 3 weer verloren, waardoor de kansen op het podium leken te verdampen.

Deze groep was echter enorm aan elkaar gewaagd: niemand stak er bovenuit. Samuel kon daar heel, heel misschien nog gebruik van maken door de laatste twee nog te winnen. Aan die taak voldeed Samuel glansrijk; 2.5 uit 5 in zo’n sterke groep is een mooie score. Maar genoeg voor een beker was het nét niet. De nummer 1 en 2 eindigden op 3 punten, en nog eens twee anderen eindigden net als Samuel op 2.5! Ingewikkeld hoor, want ook onderling wonnen ze alle drie één partij en verloren de ander. Op SB-punten viel Samuel dan toch net naast het podium en werd (zelfs gedeeld op SB-punten) vierde. Een mooie ervaring opgedaan, zo hoog heb je volgens mij nog niet eerder gespeeld!

Super-GP

En dan Joost Gerlagh, die in de laagste groep speelde… maar dan wel van het ‘Supertoernooi’. In een vierkamp nam hij het op tegen 3 gelijkwaardige tegenstanders. 35 minuten p.p., noteren verplicht en er zijn zelfs geldprijzen te verdienen: een goede oefening en een serieus toernooi. Kijk maar naar de hoogste groep, daar waren jongens met bijna dezelfde rating als ik!

In ronde 1 deed de tegenstander van Joost een dubieus loperoffer op h6. Dit bracht Joost in een dilemma. “Niet slaan betekent een pion achter; wel slaan betekent mijn koning in gevaar.”Joost koos voor het eerste, maar met een niet al te gekke verdediging had hij de loper eigenlijk prima kunnen slaan. De achterstand van een pion werd vergroot naar twee, wat Joost uiteindelijk in het eindspel de kop kostte.

In ronde 2 moest Joost opnieuw met zwart, wat toch wel een behoorlijk nadeel is van zo’n vierkamp op dit hoge niveau. Wit kreeg een heel mooi centrum met pionnen op d4 en e4, wat uiteindelijk Joosts paard naar h5 duwde. Daar was het niet zo vrolijk en werd uiteindelijk ingesloten. Het eindspel werd professioneel afgemaakt.

In ronde 3 kwam de volgende stelling op het bord:

De oplettende kijker ziet dat Joost met de witte stukken de loper op d4 heeft ingesloten. Als die naar b6 zou gaan, speelt Joost de pion naar a5. In een wanhoopspoging probeert zwart een koningsaanval op te zetten, die er ook best gevaarlijk uitziet. De laatste zet was 18…, f4 en Joost kan nu rustig de loper slaan. Ik snap de angst voor mat, maar zijn paard en pion op f2 voorkomen alle gevaren. Joost gaat echter de fout in …

In de slotstelling staat Joost nog steeds beter, maar zijn tegenstander bood remise aan (waardoor hij eerste zou worden). Na twee nederlagen vond Joost remise voldoende en met de gevaarlijke koningszijde is er ook geen ruimte voor fouten. Begrijpelijk dus. Jammer dat de resultaten niet mee zaten, maar volgens mij vond je het erg leuk om zulke serieuze partijen te spelen!

Volgende Grand-Prix

We hebben een ontzettend leuke dag gehad met deze grote opkomst vanuit Zeist. Ook met alle ouders en Rens erbij werd gezorgd voor een goede sfeer onder de begeleiders. Allen bedankt voor deze gezellige dag! De volgende Grand-Prix kan weer net zo succesvol zijn. Deze wordt gehouden in Barneveld op zaterdag 11 januari (voor zover mij bekend is dat ‘onder voorwaarde’ … ) Een week eerder wordt een ander toernooi gehouden, een tweedaags jeugdtoernooi: op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari zijn de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen voor de categorieën C, D en E (alleen de zaterdag). Meer informatie over de PJK kun je hier vinden. Bijzonder aan dit toernooi is dat er plekken zijn te verdienen voor het Nederlands Kampioenschap! Dit toernooi zullen we daarom ook onder de aandacht brengen de komende maand, zodat er veel deelnemers uit Zeist zullen zijn!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!