Grand-Prix: Magnus Leidsche Rijn

Afgelopen zondag 17 november werd de tweede Grand-Prix van dit seizoen gehouden, deze keer in Utrecht bij Magnus Leidsche Rijn. De vorige keer, in Giessenburg, deden slechts twee jongens van SC Zeist mee. Hopend op een goede opkomst, ging ik zelf opnieuw mee om onze jeugdleden te ondersteunen. Bij de laatste les dinsdag hoorde ik al wat enthousiaste geluiden voor deze Grand-Prix, dus ik was zeker hoopvol. Met een opkomst van zes jeugdleden van onze vereniging ben ik natuurlijk erg blij! Een totaal van 186 (!) kinderen werd verdeeld over 24 groepen. Lees hier hoe deze dag is verlopen binnen onze kringen!

Deelnemers en groepen

Opnieuw waren Samuel ’t Hart en Michael Veldhuizen van de partij. Eerstgenoemde kwam in groep 4 terecht, terwijl Michael voor de tweede keer op rij in groep 6 zijn spel mocht laten zien. Joost Gerlagh was er de eerste keer niet bij, maar kon nu zijn opwachting maken in de koning der groepen: hij had de laagste rating in groep 1! Daardoor had Joost, in tegenstelling tot de anderen, 20 i.p.v. 15 minuten per persoon. Het was geen debuut voor Suus Schollaart, maar het was wel al enige tijd geleden dat ze erbij was. Groep 10 was haar groep voor vandaag. Wel een debuut van Joost B., die in groep 13 een spannende groep tegemoet ging. Zo ook het debuut van Stijn Bisseling; groep 14 was voor hem gereserveerd.

Nadat iedereen was aangemeld, zijn of haar groep had gevonden en de laatste instructies waren gegeven, brandde het toernooi los! Naast het feit dat ik het ontzettend leuk vind om mee te gaan, is het ook handig voor het schrijven van mijn verslag. Nu kan ik proberen het levendiger te omschrijven dan ooit tevoren!

Ronde 1

Ruim op tijd aanwezig kwamen we in een volle auto aan in Utrecht. Op zoek naar een fijne plek met minstens één stopcontact, kwamen we uit op een perfect plekje waar Dannis en ik rustig aan het werk konden, terwijl de jeugd aan het schaken was. Dat woordje ‘rustig’ was waarschijnlijk iets te voorbarig, want voordat we ons goed en wel hadden geïnstalleerd, kwam Joost B. ons al vergezellen. De eerste wedstrijd was helaas verloren gegaan. Zijn tegenstander “zou veel hoger moeten zitten”, aldus Joost. Een paar tellen later kwam Stijn erbij: hij had gewonnen! Mat in 2 over het hoofd gezien… goed gebruik van gemaakt dus.

Volgende was Suus; zij moest nog even wakker worden. Na een slaapfeestje gaan schaken met hoofdpijn lijkt niet de perfecte combinatie. Maar “het was erg gezellig” volgens Suus, hopelijk gaat dat ook gelden voor dit toernooi. De dame ging op verwarrende manier verloren, maar de tegenstander was zo vriendelijk om hetzelfde te doen. Helaas was het niet genoeg om terug te komen in de wedstrijd. Door naar Samuel, waar twee koningen en één pion waren overgebleven. Die pion was van de Zeistenaar, maar het was niet genoeg voor de winst. Ondanks dat zijn tegenstander nog maar 50 seconden had, bood Samuel sportief remise aan, dat natuurlijk werd aangenomen. Er ontstond wat discussie over (volgens Stijn had hij dat nooit moeten doen!), maar naar mijn mening was het een mooi besluit.

Joost nam het in groep 1 en ronde 1 op tegen degene met de hoogste rating (1141!) en wist die knap te winnen. Hij hoorde later wel dat diegene nogal hoofdpijn had en hij zou later ook niet zijn dag hebben. Alsnog een heel fijne overwinning natuurlijk! Als laatste was Michael klaar, die een heel lange wedstrijd speelde. Die investering van tijd bracht hem helaas niets, want deze partij ging verloren.

Ronde 2

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zal Joost B. wel gedacht hebben. Nog voordat de uitslagen waren bijgewerkt op de site, was hij alweer terug. Nu wel gewonnen! Ook Stijn was weer even snel terug: na 4 zetten gaf zijn tegenstandster een paard weg. Hij liet even zien hoe dat gebeurde en tot mijn verbazing bleek het een aanval te zijn die Rens afgelopen dinsdag op de club nog heeft behandeld met de jeugdleden:

Bij Samuel wil het nog niet zo lukken. Hij stond best goed, maar toen waren zijn torens ineens “rip”, dus dat was niet zo mooi. Mooie manier van verwoorden, minder mooie manier van verliezen. Ach ja. Bij Suus een soortgelijk verhaal: best goed spelen, voelen dat je beter bent, maar toch mislukt het. Ik ken dit gevoel, het is erg frustrerend. Enige manier om er vanaf te komen is door veel te schaken, besluitvaardig te zijn in het spelen van je zetten en zo je zelfvertrouwen te laten groeien. Na opnieuw een lange partij, wist ook Michael geen punten te halen deze ronde. Joost, daarentegen, stoomt stevig door: opnieuw een vol punt! Zo staat hij eerste met 2 uit 2 en volgt er een horde aan spelers met 1 punt. Gaat de toernooiwinnaar uit Zeist komen?

Ronde 3

Samuel blijft nog even in een lastige fase, dan is genoeg nemen met remise prima. Zo komt hij op 1 uit 3. Suus gaat na ronde 3 buiten een rondje wandelen, misschien dat wat frisse lucht haar nieuwe energie geeft om van de 0 af te komen. Michael, Stijn en Joost B. lijken nu wel goed in hun hum. Bijna tegelijk komen ze binnen tuimelen met een enthousiasme waarvan je weet: deze jongens hebben net gewonnen! Dat brengt Michael op het scorebord, Joost een gezonde 2 uit 3 en Stijn de ongedeelde koppositie met een 100% score.

Ronde 4

Joost B. komt na een tiental minuten terug, helaas verloren. “Het was wel goed”, volgens Joost, “hij was gewoon beter.” Bij de eindstand zien we dat dat lijkt te kloppen. Stijn heeft wel weer gewonnen, 4 uit 4! Suus heeft te veel last van hoofdpijn, blijft op 0 punten. Maar Samuel komt nu wel helemaal tevreden binnen wandelen: eerste winstpartij van de dag. Dat brengt hem op 2 uit 4. Michael speelt de langste partijen van de dag, waar ik wel bewondering voor heb. De hele groep nam goed de tijd, fijn om te zijn! Na bijna een half uur schaken in deze ronde is het Michael die opnieuw aan het langste eind trekt, nu doordat zijn tegenstander door de vlag ging. Met 2 uit 4 ook nog veel kans op een beker.

Even een ronde terug, naar Joost in groep 1. Doordat hij langere partijen speelt, begint hij wat betreft de rondes achter te lopen op de rest. Na een lastige wedstrijd tegen eeuwige concurrent Steven Ramdien, maakt Joost het spannend door de derde wedstrijd te verliezen. Hier is alles nog mogelijk!

Pauze: even tijd voor een puzzeltje

Na ronde 4 was er even extra tijd om rustig bij te komen. Ik speel graag partijen op chess.com, waar ik ook veel oefen met openingen en puzzels. De dagelijkse puzzel heb ik samen met Stijn gemaakt, die het antwoord al gauw vond. Wie vindt het antwoord van vandaag?


Hoe voorkom je dat wit promoveert, waarbij je met zwart voor komt te staan? Het antwoord kun je onderaan dit artikel vinden!

Ronde 5

Wat gebeurt hier allemaal! Joost B., Stijn, Samuel, Suus: stuk voor stuk komen ze binnen met een grote glimlach op hun gezicht. We weten wat dat betekent! Alleen Michael is nog bezig (wat een verrassing). Na heel lang knokken (de andere groepen waren zelfs weer begonnen!), verloor Michael de vijfde ronde van de latere groepswinnaar. Geen tijd om bij te komen, gelijk door met ronde 6!

Ronde 6

En daar was Michael weer… kreeg hij toch nog even rust voor de volgende ronde? Nee, hij had al gewonnen! Dat was fijn, nu kon hij eindelijk even uitrusten en zich klaarmaken voor de laatste ronde. Stijn blijft maar knallen en stevent met 6 uit 6 onbedreigd af op de eerste plaats! Ook Joost B. wint weer en doet volop mee voor de prijzen. Suus speelt opnieuw goed, maar gaat nu bij het eindspel de mist in. Jammer, maar er komt nog één kans om je punten te verdubbelen. Als laatste was Samuel klaar, die won van één van de zoons van de organisator van de Grand-Prix toernooien… Je moet maar durven!

Ronde 4 van Joost kan wel eens cruciaal worden voor de afloop van dit toernooi. Na zijn perfecte begin is Ralf Sterk vandaag, inderdaad, te sterk voor hem. Dat is een spijtige uitslag en het moet nu allemaal volledig meezitten om er alsnog een prijs uit te slepen.

Ronde 7

De zevende en laatste ronde is waarschijnlijk de spannendste. De scores op dit moment: Stijn 6 uit 6 (eerste), Samuel 4 uit 6 (gedeeld eerste), Michael 3 uit 6 (gedeeld vierde), Suus 1 uit 6 (achtste), Joost B. 4 uit 6 (tweede), Joost G. 2 uit 4 (vierde). Er kan dus nog van alles gebeuren en het kan zomaar een prijzenfestijn worden. Eerste klaar is Stijn… 7 uit 7! Dat is niet zomaar kampioen worden; dat is de concurrentie volledig uitschakelen! Van harte gefeliciteerd. Daarna komt Joost B. bijna net zo vrolijk binnen, want hij heeft het bijna net zo goed gedaan. Door de laatste wedstrijd te winnen, houdt hij een horde aan achtervolgers net achter zich en wordt knap tweede! Ook super gedaan. Suus is na ronde 7 een beetje opgelucht: door nu mooi te winnen wordt ze zelfs nog zesde. Volgende keer beter, misschien iets meer slapen van tevoren (;

Samuel stond gedeeld eerste, maar als zijn concurrent Hidde Kraaijpoel zou winnen, zou Samuel op onderling resultaat niet meer kampioen kunnen worden. Dat gebeurde helaas ook, waardoor een halfje volstond voor een tweede plaats… Maar winnen heeft wel de voorkeur! Misschien was de concentratie op, of besefte hij al dat hij niet meer eerste kon worden: feit is dat het pat werd in een totaal gewonnen stelling. Je krijgt (waarschijnlijk…) geen straftraining hoor!

Michael dan, bij winst zou hij na een lastige start zelfs nog derde worden. Weer als laatst overblijvend deed hij zijn uiterste best, maar zelfs dat bleek helaas niet genoeg. De partij ging verloren, waardoor een derde plaats in rook opging en werd vervangen door een zesde plaats. Deze plek geeft niet aan hoe goed je gespeeld hebt, je viel simpelweg net aan de verkeerde kant.

Uitslagen en bekerwinnaars

Al met al hebben we een heel succesvolle dag gehad. Van de opkomst, tot de uitslagen en vooral het plezier. Bedankt allemaal voor de gezellige dag, ook de ouders die er bij waren, in het bijzonder Dannis voor het rijden! Hieronder zijn alle eindstanden te vinden en een foto van de bekerwinnaars. De volgende Grand-Prix wordt opnieuw gehouden in Utrecht, maar nu bij Moria-Domtoren in denksportcentrum Den Hommel. Zondag 8 december is de datum waarop dat gaat gebeuren: ben jij er bij?

(JB)

Antwoord puzzel:

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!