Eerste Grand-Prix 2019-2020: Giessenburg

Intussen alweer twee weken geleden werd de eerste GP gehouden van dit seizoen, in het pittoreske Giessenburg. Vorig jaar nam de Zeister deelname aan deze leuke schaaktoernooien steeds verder af. Daarom willen wij als jeugdleiders het dit jaar promoten door zelf geregeld mee te gaan; als morele support, maar ook om tips te geven. Deze GP nam ik voor mijn rekening. Op de deelnemerslijst stonden twee jongens van SC Zeist, Samuel en Andy. Laatstgenoemde kwam helaas niet opdagen, maar gelukkig kwam vlak voor de valreep Michael nog binnen wandelen. Zo konden we toch met 2 jongemannen de strijd aan!

GrOEP 6: MICHAEL VELDHUIZEN

Michael baalt van zijn nederlaag

Hij vermoedde niet mee te kunnen doen, omdat hij pas net terug zou zijn van vakantie. Op de ochtend van het toernooi besloot Michael Veldhuizen toch dat hij helemaal niet moe was van de reis en vertrok met zijn moeder en zusje naar Zuid-Holland. Hij mocht plaatsnemen in de zesde groep, wat behoorlijk hoog was: in totaal waren er namelijk 16 groepen. Een deelname van 130 kinderen betekende voor de vereniging trouwens een mooi nieuw record! Het begin van het toernooi verliep voor Michael helaas erg moeizaam; de eerste 3 partijen gingen verloren. Later zei hij tegen me dat die drie ook bovenaan stonden, dus er was nog wel potentie om punten te scoren. Ik was al bang dat hij met zijn hoofd nog op vakantie was, maar toen begon hij op stoom te komen! Van de laatste vier partijen won Michael er drie, zo heeft hij het toch nog goed gemaakt. 3 punten was goed voor de vijfde plaats.

groep 3: Samuel ’t hart

Samuel speelt met wit een goede partij

Dan gaan we door naar Groep 3, waarin Samuel ’t Hart zijn partijen speelde. Zo hoog had hij nog niet vaak gespeeld en het zou dus best een moeilijke dag kunnen worden. Samuel, echter, zette zijn beste beentje voor en speelde sterke partijen! Hij verloor in de tweede ronde van de latere groepswinnares en moest nog twee keer remise toestaan, maar verder wist hij alles te winnen. Bij één van die remises kwam Samuel erg goed weg, hij stond eerder nog totaal verloren. Na heel wat foutjes bleef er maar één pion over voor zijn tegenstander, maar helaas voor hem stond die aan de rand en wist Samuel zijn koning op tijd in de hoek te krijgen. Hij wist dat hij op deze manier de remise kon grijpen. Voor mij als toeschouwer was het een heel vermakelijke partij, ook omdat Samuel zijn koning ergens zette waar die niet heen mocht… Beide jongens zagen de onreglementaire zet over het hoofd, wat de Zeistenaar eigenlijk behoorlijk goed uitkwam! Met 5 uit 7 veroverde Samuel de tweede plek, weer een nieuwe beker en zijn hoogste uitslag in de derde groep ooit.

GP Magnus zondag 17 november

In een, voor mij relatief, lang verleden deed ik zelf altijd mee aan dit soort Grand-Prix toernooien. Daar genoot ik heel veel van en in die jaren is die sfeer niets veranderd. Het enthousiasme van al die jonge schakers in combinatie met een gezonde dosis spanning, was heerlijk om te zien. Dank aan de organisatie en aan Dannis voor het rijden! De volgende GP is op zondag 17 november van Magnus Leidsche Rijn, in Utrecht; altijd een groot spektakel. Voor meer informatie en aanmelden, zie deze link. Hopelijk kunnen Samuel en Michael, en anderen van de club, hieraan mee doen!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!