Jeugd SC Zeist laat zich zien bij Grand Prix Woerden

Zondag 19 november werd de derde Grand Prix van dit seizoen gehouden en deze keer was Woerden de plaats van alle actie. De ‘toegangskaartjes’ waren uitverkocht, waardoor er zelfs een aantal kinderen op de wachtlijst moest. Voor 144 (!) kinderen was er wel plek, waarvan 5 lid zijn bij SC Zeist. De vorige keer, in Giessenburg (voor het verslag, zie deze link ), werd het een superdag; hoe ging het de jeugd nu af?

Gedeelte van een volle zaal

Groep 5

In totaal waren er 18 groepen, twee van onze leden waren terug te vinden in groep 5. In deze hoge groep vochten Samuel ‘t Hart en Joost Gerlagh het uit. Vanwege een oneven aantal kinderen begon Samuel met een bye (een ronde waarin je niet speelt; normaal krijg je dan een vol punt, omdat je ‘wint’ van een tegenstander die niet bestaat, maar bij dit toernooi kreeg je dat niet. Uiteindelijk maakt het niet uit, want iedereen heeft een keer een bye). Waar Joost ronde na ronde doorstoomde richting de winst, had Samuel een beetje tegenvallende resultaten. Na 5 ronden stond Samuel op 1 punt en Joost op 4, terwijl ze beiden al een bye hadden gehad. In ronde 6 mochten ze het tegen elkaar opnemen, altijd een partij die beide heren extra graag willen winnen. Joost had tot dusverre alles gewonnen en was op basis daarvan misschien wel de favoriet, maar het was toch zijn jongere clubgenoot die aan het langste eind trok. Dit was de eindstand:

Meneer Gerlagh liet zich daar niet door uit het veld slaan, want in de laatste ronde kwam hij weer bovendrijven en won. Joost eindigde met 5 punten uit 6 wedstrijden op een gedeelde eerste plaats met Daan Aubel, maar op basis van onderling resultaat, ging Joost er met de eer vandoor. Geweldig gedaan Joost! Samuel eindigde met 2.5 punten op een vierde plaats. Misschien had je er meer van verwacht, maar het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Volgende keer weer een nieuwe kans. Gelukkig kon je wel zeggen dat je had gewonnen van de groepswinnaar!

Groep 8

Dan scrollen we verder naar beneden en zien we in groep 8 de naam van Jarno de Gier verschijnen. Deze jongeman heeft iets met remise spelen: bij de vorige GP was hij de enige in de groep die dat deed, nu was dat opnieuw het geval! Zonde als je beter staat, maar prima als de stelling niet in je voordeel is. Welke van de twee meestal het geval is, weet ik echter niet… Maar het verandert niets aan de uitslag van de dag, waar zeker over naar huis te schrijven is. Na 4 ronden was alleen Jarno ongeslagen gebleven en in ronde 5 ging hij daar nog even mee door. In ronde 6 echter stuitte hij op Koen Agterberg. In een partij die achteraf bleek om de eindwinst te gaan, moest hij met wit helaas het onderspit delven. Met de laatste ronde wist hij wel weer de eer te redden, waardoor zijn eindscore op 5 uit 7 kwam. Dat was goed voor een derde plaats, prima gedaan Jarno!

Groep 9

We hoeven niet ver te zoeken naar een volgende sterspeler van onze jeugdafdeling. In groep 9 was het Michael Veldhuizen die de strijd aanging met een aantal leeftijdsgenoten. Nadat hij in de eerste ronde de volle buit pakte, kreeg hij helaas een inzinking. Na 4 verliespartijen op rij, stond hij op een magere 1 punt uit 5 partijen. Dat is Michael onwaardig, dus zette hij voor de laatste twee ronden nog even zijn beste beentje voor. Deze won hij allebei weer keurig. Michael kwam uit op 3 punten, die hem de vijfde plaats opleverde. Geen man overboord, volgende GP gewoon weer opnieuw er tegenaan!

Groep 12

Er komt nog geen einde aan dit verslag, want er was nog een vijfde speler van onze club aanwezig. Kai Holzinger debuteerde in de Grand Prix-cyclus en deed dat in groep 12. Met 2 uit 2 begon Kai heel sterk, maar moest toen twee ronden op rij het hoofd buigen. Kai blijkt echter te beschikken over een grote veerkracht, want de laatste drie ronden drukte hij het gaspedaal even diep in: 3 keer de winst! Dat bracht hem op 5 punten uit 7 partijen met als gevolg een prachtige derde plek. Voor een debuut is dat niet slecht… Sterker nog, het is uitstekend! Je hebt een mooi toernooi gespeeld en je liet weten dat je het erg leuk had gevonden. Hopelijk doe je nog eens vaker mee!

Nieuwe rating

Met opnieuw groepswinst, steeg Joost van 540 naar 604. Samuel moest een paar puntjes inleveren en ging van 575 naar 554. In groep 8 deed Jarno goede zaken door te stijgen van 422 naar 458 en in groep 9 verloor Michael 16 ratingpunten; hij daalde van 568 naar 352. Debutant Kai begon dit toernooi met een rating van 250, aan het eind van de dag stond hij op 300. Met een eerste plaats, twee keer een derde, een vierde en een vijfde plaats is er een goed toernooi gespeeld. Zondag 17 december is de volgende GP, dan is het in Utrecht. Kunnen jullie er weer een geweldig toernooi van maken?

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!