Zeist D2 strijdend ten onder in externe wedstrijd

Alweer de derde wedstrijd van de externe competitie ging dinsdag 16 januari van start. In eigen huis mocht Zeist D2 het opnemen tegen een van de grootste schaakclubs van Nederland, als het gaat om de jeugd tenminste. De jeugdschaakclub Magnus, die nog maar 5 jaar bestaat, heeft gigantisch veel leden. Daar kunnen we tegenop kijken, maar (zoals Erik Olof al eens zei) “ontzag hebben voor je tegenstander is fataal bij het schaken”. Daarom gingen we er vol goede moed tegenaan, met als gevolg sterk spel van ons jeugdteam. Tenminste, ze gingen er vol tegenaan toen Magnus D5 na een kwartier vertraging eindelijk binnen kwam lopen.

Eerste ronde

In de vaste opstelling werd er begonnen aan de eerste ronde. Aan bord drie was het Noah Wurdemann die als eerst klaar was. De dame was verloren gegaan en dan gaat het hard. Bord 2 werd bezet door Suus Schollaart, die vrij snel na Noahs verlies ook klaar was. Er leek deze ronde iets te ontstaan waarbij ons team geen dames had, terwijl zij er nog wel waren bij de spelers van Magnus. Zonder die heerseres op het schaakbord kon Suus geen stempel drukken op de partij en ging ook deze verloren.

Vrijwel tegelijk met Suus was aan bord vier ook Thijmen Cuypers klaar. Helaas was dat ook niet perfect gegaan. Alweer zonder dame moest Thijmen de partij opgeven, nadat hij mat was gezet. Aan bord 1 probeerde Ben Kodde de eer te redden. Hij bleef maar proberen en proberen, want wat werd dit een lange partij! Er ontstond hier een ware clash, terwijl er bij de omstanders verbazing ontstond over het sterke spel. Zowel Ben als haar tegenstandster Felicity speelden een prachtige partij, maar helaas voor ons deed Felicity dat nog net iets beter. Uitslag ronde 1: 0 – 4.

Tweede ronde

Na zo’n eerste ronde is het fijn dat er direct gevochten kan worden voor een mooiere uitslag. Tussen de twee rondes in gaf ik alle spelers een belangrijke tip, die toch het meest nuttig was voor onze spelers. Je hebt namelijk enorm veel tijd op de klok, in twintig minuten kun je heel veel zetten spelen. Dat leek door te dringen bij de snellere spelers onder ons, want er werd nu meer tijd genomen. Dat had positieve invloed op het spel.

De lange partij van de eerste ronde had Ben misschien opgebroken; waar hij toen als laatst bezig was, was hij nu als eerst klaar. Deze keer was het iets minder spannend, Felicity was nu even een klasse beter. Nog niets aan de hand, maar helaas was ook Suus vrij gauw klaar. Opnieuw een nederlaag, jouw moment komt nog Suus.

De normaal zo snel spelende Thijmen en Noah zaten nog wel te schaken. Aan bord 4 speelde Thijmen een heel aardige partij, lange tijd was er een achterstand van slechts een paard. Beide spelers hadden ook wat pionnen en twee torens en juist de omgang met die torens bleek het verschil. Waar de zwarte torens van Thijmen niet veel ruimte hadden, gingen de witte torens in snel tempo over het bord. Samen met het paard bedreigden ze Thijmens koning, waarbij er een zwarte toren verloren ging. Zijn tegenstander wist het mooi af te maken met een mat, waarbij Thijmens koning eenzaam aan de rand van het bord eindigde. Helaas, maar het was goed om te zien dat Thijmen rustig nadacht. Die tijd pakte hij deels terug door na elke zet op de klok te rammen en iedere milliseconde te besparen. Ik houd wel van die positieve agressiviteit, zolang de klok heel blijft (;

Als laatste ging Noah vol voor de winst. Ook hij pikte mijn tip heel goed op, hij nam heel rustig de tijd voor iedere zet. Op het bord was het juist dát wat het verschil maakte, want Noah stond een paard en pion voor. De partij kwam in een eindspel, toen het inmiddels al na 20:00 uur was. Na de vertraging van Magnus en de lange partij van Ben in ronde 1, deed Noah er alles aan om nog niet naar bed te hoeven. Dat lukte aardig goed, want de partij was pas om 20:10 afgelopen. In het eindspel was Noah helaas een toren verloren. Het kon nog wel, maar toen vrij snel daarna ook het paard van het bord verdween, leek het een kwestie van tijd. Uiteindelijk kwam er de volgende stelling op het bord te staan:

Tot mijn schrik en verbazing, ik weet niet goed hoe ik het moet noemen, zag ik plotseling een uitweg voor Noah. Ook de moeder van Thijmen zag het, en toen de partij was afgelopen, bleek zelfs een teamlid van Magnus D5 het te hebben gezien (heel erg knap!). Met 1. Th4+ (een plusje betekent ‘schaak’), kon Noah nog remise houden. De enige mogelijke zet zou dan zijn 1…, Kxh4 (koning slaat de toren), met pat als gevolg. Noah zou aan zet zijn, maar niet kunnen spelen, waardoor het toch nog remise zou worden. Hij zag het helaas niet, wat niet gek is, en speelde 1.Tf1. Zwart zette mat met 1…, Th2#

Wat heb je een sterke partij gespeeld, meneertje Wurdemann. Als je dat maar weet, wanneer je toch even zult balen. Uitslag ronde 2: 0 – 4.

Ik heb ondertussen grote bewondering gekregen voor dit team. Ze spelen steeds rustiger en laten zich niet van de wijs maken door verliespartijen. Even balen en er gelijk weer voor gaan bij de volgende kans, het mag wel even gezegd worden hoe knap dat is. Over een volgende kans gesproken, donderdag 15 februari wordt de competitie hervat in en tegen Huizen D1. Tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!