Zeist D2 – Gooise Schaakvereniging D1

Vorige week dinsdag, op 19 november, speelde Zeist D2 haar eerste wedstrijden van dit seizoen. Dit team is volledig vernieuwd vergeleken met vorig jaar. Joost B. is dit jaar een C’tje geworden en Kai is doorgeschoven naar het eerste D-team. Helaas zijn Noah en Thijmen gestopt met schaken bij onze club, dus er is ruimte vrijgekomen voor nieuwe namen. Gelukkig niet de minste namen: Tjerk en Foppe Dolmans staan eerste en tweede in de interne competitie van de eerste groep. Samen met Mika, Andy en Ismael uit groep 2 vormen zij het team dat gaat strijden voor promotie. Lees hieronder hoe de eerste wedstrijden zijn verlopen!

Praktische zaken

Dit jaar zijn er nogal wat veranderingen in de jeugdcompetitie, zo ook in de tweede klasse van de D-categorie. Er worden opnieuw twee wedstrijden gespeeld op een avond, maar nu met 15 minuten + 5 sec. per persoon. Naast dit dubieuze increment, heeft de uitclub aan de eerste twee borden bij de eerste wedstrijd wit (i.p.v. om en om). De tweede wedstrijd heeft de thuisspelende vereniging wit aan de eerste twee borden. Waarom? Ik heb werkelijk waar geen idee…

Ronde 1

De spelers van de Gooise Schaakvereniging waren precies op tijd aanwezig. Ondanks de drukte op de weg, vanuit Huizen, is dat goed gelukt. Precies om 19:00 konden de klokken worden ingedrukt. En los was iedereen! Wat wordt er toch ongelooflijk snel gespeeld in deze klasse. Vanwege dat increment van 5 seconden eindigden meerdere spelers zelfs met meer tijd dan waarmee ze waren begonnen! Maar goed, wat heb ik te klagen als er goed gespeeld word…

Tjerk heeft voordeel in een lastig eindpsel

Aan het eerste bord speelt dit seizoen Tjerk Dolmans. In de interne competitie staat hij ruim aan de leiding, maar nu komt hij in de eerste wedstrijd een loper achter. Gelukkig wint hij later weer een toren terug. Als een lastig eindspel met drie pionnen en een toren tegen drie pionnen met een loper steeds verder in Tjerks voordeel uitvalt, komt Tjerk dik voor te staan. En dan blijft er eigenlijk maar één gevaar over. Ik denk dat Tjerk hier een heel goede les geleerd heeft: gebruik je tijd goed, speel niet voordat je hebt nagedacht en pas in een gewonnen stelling op voor pat! Oei, een halfje gemorst.

Foppe Dolmans, oudere broer van Tjerk, speelt aan het vierde bord zijn partijen. Om kans te houden op beide matchpunten, mag niet worden verloren. Gelukkig houdt Foppe zijn hoofd koel, wint een toren en maakt het gedecideerd af.

Mika kijkt mee met Tjerk

Aan het tweede bord speelt Mika Hacquebord, die vorig jaar in de interne competitie mij heeft bewezen een plekje verdiend te hebben in een extern team. Vandaag was het helaas niet zijn dag. Bij een snelle aanval van de tegenstander ziet Mika mat in één over het hoofd, waardoor het snel is verloren.

Als laatste is Andy Lei nog bezig, aan bord drie. Lange tijd stond hij achter, maar het wordt gereduceerd tot 3 pionnen. Toen in het eindspel de toren van het bord ging, wist ik vrij zeker dat het Andy niet meer ging lukken met alleen een paard en wat pionnen tegen een toren, loper en nog meer pionnen. Maar… het paard blijkt een monster te worden. Eerst wint Andy met een vorkje de loper, daarna volgen meerdere pionnen en zelfs de toren kan niet op tegen de manier waarop Andy zijn paard gebruikt! Heel goed gespeeld, Andy. Uiteindelijk weet hij een dame te halen en mat te zetten. Wat een spannende partij!

Ronde 2

In ronde 2 gaat het nog sneller dan snel. Zodra ik na een paar minuutjes was weggelopen, zag ik vingers de lucht in gaan. Aan bord 4 had Foppe helaas niet wat hij in de eerste wedstrijd wel had, en deze ging dan ook verloren.

Ik denk dat je stappen gaat zetten als je iets meer gebruik maakt van je tijd. Wat is het plan van de tegenstander? Staan mijn stukken veilig? Welke stukken van de tegenstander staan niet veilig?

Foppe speelt snelle partijen

Ook bij de andere wedstrijden gaat het steeds sneller. Tjerk zat misschien nog met het pat van net in gedachten, en ging nu veel te snel ten onder. Opsteker was er voor Mika, die nu wel wist te winnen. Als laatste wist ook Andy opnieuw te winnen.

Dat brengt de eindstand op: 2,5 – 1,5 in ronde 1 en 2-2 in ronde 2. 3 matchpunten erbij zorgt voor een mooie start van het seizoen!

Een geconcentreerde Andy

De volgende wedstrijd is op dinsdag 10 december uit (!) bij Hoogland D3. Dan zal Ismael zijn eerste wedstrijden gaan spelen. Tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!