Zeist D1 – HSG D1

Het is al een tijdje geleden dat we iets gehoord hebben van het eerste D-team van SC Zeist. In de tweede en derde ronde werd gespeeld tegen de twee sterkste D-teams van een van de sterkste jeugdschaakclubs: Moira-Domtoren. Beide waren uitwedstrijden en van het eerste team werd met 4-0 verloren, van het tweede met 3-1. Dat was even een maatje te groot. Verder heeft Abe onze club helaas verlaten, waardoor er nu een vast plekje is voor Stijn. Nu is er eindelijk weer een thuiswedstrijd, tegen HSG D1, uit Hilversum. Er waren van mijn kant enkele opstartproblemen, maar ongeveer 19:10 konden de klokken worden aangezet. Heeft Zeist D1 deze keer weer punten kunnen pakken?

Zeist D1 is uit de startblokken!

Aan bord 1 zit vaste kracht Michael Veldhuizen (rating: 554). Al snel krijgt hij met de zwarte stukken te maken met een Stap 3 thema: aanval op een gepend stuk. Op deze manier verliest hij een loper. Zijn sterke tegenstander Cil (910) had dat goed gezien. Jarno de Gier (451) mocht weer achter het tweede bord plaatsnemen. Hij kwam precies op tijd binnen, we hoefden net niet te wachten. Hij en zijn tegenstander Rayan met een nóg hogere rating dan zijn kompaan aan het eerste bord, namelijk 1098, begonnen de stukken rustig te ontwikkelen. Terwijl ik dit opschrijf, valt Rayan een loper aan en helaas laat Jarno die zomaar in staan. Ook hier een kleine achterstand na een paar minuten.

Op bord 3 mag Stijn Bisseling (706) nu standaard plaatsnemen, na het vertrek van Abe. Vandaag spelen hij en zijn tegenstander Daniel (696) alsof de stukken in brand staan! Al na een paar minuten zitten ze in een eindspel met een kwaliteit achterstand voor Stijn; dat is een toren tegen loper/paard. Wel was er een extra pionnetje voor onze Zeistenaar: kan hij het tij nog keren? Dan hebben we nog Kai Holzinger (371), die aan bord 4 de strijd aangaat met Lies (400). Zij doen mijn schaakhart goed door wel lekker de tijd te nemen: 40 minuten met 5 seconden per zet is natuurlijk wel genoeg! Het gaat redelijk gelijk op, maar de koning van Kai is wel verzwakt door een open g-lijn.


Bord 2: Jarno

Enkele tientallen minuten later is er veel gebeurd. Interessant is de stelling aan bord 2, waar Jarno met zijn dame de toren op a8 heeft geslagen! Het lastige is: deze dame moet ook de matdreiging op g2 verdedigen. Gaat dat wel lukken zover bij de verdedigingslinie vandaan? Een klein poosje later blijkt dat helaas niet het geval. De druk van de zwarte stukken wordt te veel en Jarno moet de vlag strijken. Ik ben heel blij dat hij toch heeft meegedaan; eigenlijk was hij te ziek om te spelen. Een sterke mentaliteit om toch te komen; dank je wel Jarno!


Bord 1 en 3: michael en stijn

Bijna tegelijk met Jarno, is ook de partij van Stijn aan het derde bord klaar. De kleine achterstand was in het eindspel omgebogen tot een kleine voorsprong, even later tot een grote voorsprong en … uiteindelijk de winst! Goed gespeeld, Stijn. Het was een spannende partij waarin je een goede comeback wist te volbrengen!
Michael bleef nog een poosje langer doorspelen, maar de stelling zag er helaas niet goed uit. De achterstand van een loper was enorm vergroot. Waar zijn tegenstander zijn dame over het bord liet schieten, moest die van Michael al een tijdje toekijken vanaf de zijlijn. Daarom werd het uiteindelijk onoverkomelijk mat; ironisch genoeg gebeurde dat door de samenwerking van de dame met een loper. Helaas Michael, maar goed gespeeld.


bord 4: Kai

Als laatst bleef deze keer Kai over, in een spannend gevecht aan het vierde bord. Het ging lang gelijk op, maar toen het tijd was om de anderen naar huis te sturen, kreeg Lies een steeds groter voordeel. Kai moest winnen om er als team een matchpunt uit te slepen en het was hem dan ook duidelijk dat hij alles op alles moest zetten. Dat deed hij eigenlijk heel goed, het is fijn om hem te zien spelen met de rust van een ervaren schaker! Helaas wist Kai het niet om te zetten in winst en feliciteerde hij zijn tegenstandster sportief na een mooie partij.

Uitslag en volgende wedstrijd

Verlies aan bord 1, verlies aan bord 2, verlies aan bord 4… Voor de matchpunten weten we dan helaas genoeg. Lichtpuntje was de mooie overwinning van Stijn! Als team in de eerste klasse krijgen jullie natuurlijk de allersterkste spelers in jullie leeftijdscategorie tegenover je. Het is dus knokken om niet te degraderen dit seizoen, maar dat geeft niets. Je leert er veel van en des te leuker als je wint! Of dat de volgende wedstrijd gaat gebeuren, weet ik niet. Maar het lijkt me een fantastische stunt! Op vrijdag 6 maart gaan jullie het namelijk opnemen tegen het ongeslagen Magnus D1 … Alvast veel succes en een mooie partij gewenst!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!