Zeist D1 – Houten D1

Dinsdag 12 november mocht Zeist D1 zich opmaken voor de eerste wedstrijd van dit seizoen. Het team zou vorig zijn gedegradeerd, maar blijkbaar waren er minder teams dan vorig jaar, want opnieuw speelt ons eerste D-team in de eerste klasse. Dat betekent 1 partij met 40 minuten + 5 sec p.p. Ten opzichte van vorig jaar zijn Michael en Jarno opnieuw van de partij. Kai en Abe zijn gepromoveerd naar het eerste D-team en ook Stijn zal in dit team gaan spelen. Deze thuiswedstrijd tegen Houten D1 speelden Michael, Jarno, Abe en Kai: hoe is het afgelopen?

In de eerste klasse is het verplicht om te noteren, wat voor sommigen even een uitdaging bleek. De meeste schakers van Houten hadden dit nog niet (vaak) eerder gedaan en moesten even op gang worden geholpen. Toen alles eenmaal duidelijk was, konden de klokken worden aangedrukt en de openingen ontstonden op het bord.

Bord 2: Jarno de Gier

Aan het tweede bord dit seizoen de eeuwig enthousiaste Jarno de Gier. Hij werkt aan Stap 4 en is soms wat wisselvallig in zijn spel. Deze avond had hij tegen Ezra van Bezooijen absoluut een sterke dag, want al snel ontstond er een levensgevaarlijk aanval van zijn witte stukken. De dame zou hij gauw gaan veroveren. Nog geen minuut later was het plotseling helemaal voorbij, Jarno had al gewonnen. Gefeliciteerd!

Jarno is zich optimaal aan het concentreren

Bord 1: Michael Veldhuizen

Aan het eerste bord dit seizoen Michael Veldhuizen. Tegen Ye Peng kwam hij al gauw een pion voor … en nog eentje … maar toen kwam zijn tegenstander terug in de partij met een vorkje waar hij een loper mee won. Ineens moest Michael alle zeilen bijzetten en kon het wel eens een lastig avondje worden.

Bord 3: Abe Francissen

Vorig jaar nog invaller bij Zeist D2, nu in het eerste D-team aan het derde bord. Abe Francissen heeft mij laten zien dat hij het schaken serieus neemt en er hard voor werkt. Daarom is er nu plek voor hem in het eerste team, waar hij op bord 3 Niels van der Linden tegenkwam. Al gauw stond Abe een pion achter, dat werd een loper tegen een pion maar even later een loper tegen 2 pionnen. Dit is nog niet verloren!

Abe noteert zijn zet

Bord 4: Kai Holzinger

Aan het vierde bord dit seizoen Kai Holzinger, die ook overkomt van het D2-team. In het begin gaat het lang gelijk op, hij en zijn tegenstander Jens Knaapen gebruiken goed hun tijd. Kai heeft echter grote stappen gezet in het afgelopen jaar en doet het goed in de interne competitie. Ook bij deze wedstrijd houdt hij het hoofd koel, want hij pakt steeds wat meer ruimte. Daarmee verovert hij uiteindelijk de dame en zet hij de zwarte koning onder grote druk …

Kai verovert de stelling!

Michael

Aan bord 1 heeft Michael het niet opgegeven, ondanks zijn materiële achterstand heeft hij het initiatief. Daarmee kun je altijd voor gevaar zorgen en zo wint Michael zijn verloren stuk weer terug! Qua materiaal staat het gelijk, maar Michaels koning staat niet meer zo veilig. Hoe nu verder?

Kai

Terug naar Kai, die zijn dame voorsprong op een geweldige manier gebruikt. Met o.a. een mooie dubbele aanval wint hij nog meer stukken; na een paar minuten weet hij de overwinning over de streep te trekken! Gefeliciteerd Kai, je hebt goed gespeeld.

Michael

Michael is een pienter ventje en houdt goed in de gaten hoe het met zijn teamgenoten gaat. Hij zag dat Kai goed stond, speelde even wat langzamer en wachtte tot hij zeker wist dat Kai gewonnen had. Zodra dat het geval was, werd er remise aangeboden wat na een kleine twijfel (terecht) werd aangenomen. Goed rustig gebleven, Michael, knap dat je niet in paniek raakte toen je een stuk verloor!

Abe

Als laatste zit Abe nog te spelen, aan bord 3. Het gaat lang, heel lang, redelijk gelijk op. Het is half 8 geweest, en het wordt later en later. De senioren komen binnen druppelen, maar Abe is nog niet van plan om op te geven! Hij heeft namelijk een gevaarlijke vrijpion, waar hij ver mee kan komen. Helaas gaat die op een gegeven moment toch verloren, waarna de loper achterstand te veel wordt. Je hebt knap gestreden, maar het was net niet genoeg. Bedankt voor je inzet!

2,5 – 1,5!

En daarmee staat de uitslag vast! De eerste overwinning is een feit en dat is een hele fijne. Volgende wedstrijd is een uitwedstrijd tegen het sterke Moira-Domtoren D1 op vrijdag 13 december. Dan zal Stijn zijn opwachting maken. Tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!