Zeist D1 gaat als een trein en blijft eerste!

Vrijdagavond 1 december speelde Zeist D1 tegen Moira-Domtoren D4 in Utrecht. Drie weken eerder waren we daar nog geweest met ons tweede jeugdteam, toen werd er met grote cijfers verloren. Namens D2 was het eerste jeugdteam gezind op revanche. Ook om de koppositie vast te houden, was dit een belangrijke wedstrijd tegen een gevaarlijke outsider voor het kampioenschap. Op een koude avond werd het een verhitte strijd: wat was de uitslag?

Schaken op vrijdag is voor mij helaas lastig in verband met mijn werk in Friesland. Gelukkig was Erik Olof ter plaatse om als teamleider op te treden, van hem komt dan ook dit verslag.

Aan bord 1 wilde Ralf Sterk het graag opnemen tegen onze Joost Gerlagh, want in de GP van Woerden had hij van hem verloren. Hij was uit op eerherstel, maar Joost stond dat niet toe en liet zien dat hij de betere schaker is. De eerste partij staat hieronder.

In de tweede ronde had Joost het moeilijker met wit, maar wist opnieuw te winnen. 2 uit 2, super Joost!

Samuel ‘t Hart had het eerste bord deze keer aan Joost gelaten, heel sportief! Aan bord 2 had Samuel het moeilijk, want zijn tegenstander Tom Frakking bleek niet voor de poes en hij wist onze jeugdspeler in bedwang te houden. Ze bleken aan elkaar gewaagd, want de eerste ronde eindigde in remise. In ronde twee ging het dan toch mis, voor het eerst dit seizoen moest Samuel het onderspit delven.

Aan bord 3 raakte Michael Veldhuizen in de eerste partij van de kook, want zijn tegenstander Rien Veerman eiste dat hij met de dame een zet zou doen. Michael had namelijk de dame aangeraakt en dan moet er ook mee gezet worden (‘aanraken is zetten’). In de stelling die op het bord stond was dat gelukkig helemaal niet erg, maar in de loop van de partij kwam Michael toch minder te staan. Maar diep in het eindspel liet zijn tegenstander echter pat toe (dan is de tegenstander aan zet, maar die kan en mag niks zetten) en dan is het remise. In de tweede partij ging Michael voluit en won hij verdiend. Mooi gedaan, Michael!

Aan bord 4 ging het in de eerste partij gelijk op tussen Jarno de Gier en zijn Utrechtse opponent Joek Scheer. Ook deze wedstrijd eindigde in remise, dat was al de derde van de avond. In de tweede partij behaalde Jarno duidelijk voordeel en zette hij zijn tegenstander zomaar mat. Dat betekende weer een vol punt erbij, goed gespeeld Jarno!

Als je hebt meegeteld, kom je waarschijnlijk uit op dezelfde uitslag als wij:

Ronde 1

BordnummerNamen spelersMoira-Domtoren D4Zeist D1
1Ralf Sterk - Joost Gerlagh01
2Tom Frakking - Samuel 't Hart1/21/2
3Rien Veerman - Michael Veldhuizen
1/21/2
4Joek Scheer - Jarno de Gier1/21/2
Totaal1.52.5

Ronde 2

BordnummerNamen spelersMoira-Domtoren D4Zeist D1
1Ralf Sterk - Joost Gerlagh01
2Tom Frakking - Samuel 't Hart10
3Rien Veerman - Michael Veldhuizen
01
4Joek Scheer - Jarno de Gier01
Totaal13

Van een aantal teams zijn de meest recente uitslagen nog niet bekend, maar op dit moment gaat Zeist D1 stevig aan kop het nieuwe jaar in. De vraag is of dit viertal het sterke spel dan voort kan zetten. Er liggen namelijk nog twee gevaarlijke teams van Magnus op de loer. Op 13 februari wordt eerst nog de strijd aangegaan met middenmoter Hoogland D2. Met de beste voornemens kunnen we 2018 ingaan; over twee maanden wordt deze spannende competitie pas hervat…

Erik, bedankt voor het verslag en de goede zorgen.

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!