Zeist D1 begint seizoen sterk tegen Magnus D3

Het is al een hele poos geleden, dinsdag 27 november, dat Magnus D3 bij ons op bezoek kwam om het op te nemen tegen ons gepromoveerde team Zeist D1. Voor hen was het de eerste wedstrijd van dit seizoen, waarin ze dus voor het eerst in de eerste klasse spelen. Dat houdt een aantal veranderingen in; nog maar één wedstrijd per avond, 45 minuten op de klok i.p.v. 20 en de belangrijkste verandering is het verplicht moeten noteren. Dat is best even wennen voor dit viertal, dat een beetje in samenstelling is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Nu Joost te oud is geworden voor de D’s, is Ben voor hem in de ploeg gekomen. Hoe is het deze wedstrijd met hen vergaan?

Bord 1: Samuel ’t Hart

Aan bord 1 is het Samuel ’t Hart die een plekje is opgeschoven in bordvolgorde. Dat betekent nog sterkere tegenstanders, zeker in combinatie met het promoveren naar de eerste klasse. Dat zal misschien de zenuwen hebben verhoogd, want al in de opening ging het mis bij hem. Samuel dacht een paard te ruilen voor een loper, maar toen zijn paard werd geslagen door de dame, stond die loper plotseling gedekt. Van daaruit werd de situatie erger en erger… kon hij het nog omkeren?

Zeist D1 voor het eerst in eerste klasse!

Bord 3: Jarno de gier

Jarno de Gier zit dit jaar aan bord 3 en probeert daar de sterren van de hemel te spelen. Zijn tegenstander en hij kwamen gelijkmatig uit de opening en alles leek tamelijk rustig te verlopen. Op zet 10 veranderde de stelling ineens dergelijk ingrijpend dat de handen geschud werden en de klok werd uitgedrukt… Wat is ook alweer de derde regel van de Gouden Regels? Koning veilig! Kort rokeren is een hele goede manier om dat te doen, want dan dek je met je toren je kwetsbare f-pion. Die staat namelijk eerst alleen gedekt door de koning en is dus een goed aanvalspunt; denk maar aan het herdersmat! Een goede les was dat vast en zeker, of niet Jarno… Fijn dat je je tegenstander iets hebt kunnen leren (; Gedekt door jouw loper eindigde je dame op f2 en kon het schaak niet meer worden opgeheven. Super gedaan, gefeliciteerd!

Bord 3, Jarno druk noterend

Bord 2: michael veldhuizen

Bord 2 wordt vanaf nu de plek waarop Michael Veldhuizen zijn kunsten gaat laten zien. Noteren is niet zijn grootste hobby en nu het verplicht is, zit dat best even in de weg. Voor de wedstrijd begon, had ik met de jongens het begrip ZoeKeN behandeld. Eerst op zoek naar een goede zet, dan Zetten, vervolgens de Klok indrukken, als laatst de zet Noteren. Een handig ezelsbruggetje om al die handelingen automatisch te maken. Voor Michael waren al die handelingen vooral afleidend en het ging dan ook niet zoals hij wilde. Het duurt ook even voordat je er helemaal aan gewend bent, maar het is wel erg belangrijk als je een betere speler wilt worden. Door de zetten op te schrijven, kun je de partij analyseren; opnieuw spelen om te kijken wat goede en minder goede zetten waren, het liefst samen met een trainer. Dan ga je inzien waarom je de fouten maakt die je maakt, waarna je eraan kunt werken.

Ik heb genoeg voorbeelden gezien waarbij jonge schakers beginnen hun partijen te noteren en in een korte tijd vooruit schieten in hun niveau! Daarom is het in deze eerste klasse verplicht gesteld; zodat jullie van je partijen kunnen leren en je spel kunnen verbeteren. Deze partij ging wel verloren en je had het gevoel dat je veel beter had kunnen spelen. Maar doordat je een week later met Erik Olof kon analyseren, heb je wel weer veel geleerd. Gewoon door na de volgende partij en je zult zien dat je er steeds beter in wordt!

Bord 2, Michael is aan zet

Intussen staat Samuel er nog steeds niet goed voor, maar nog altijd blijft hij strijden. Iedereen maakt fouten, dus waarom niet zijn tegenstander?

Bord 4: Ben kodde

Zoals eerder aangegeven is Ben Kodde in het eerste D-team gekomen en hij neemt plaats aan bord 4. Zijn tegenstander had nog nooit eerder genoteerd en vond dat dan ook best lastig. Af en toe vroeg hij dan ook aan Ben hoe iets genoteerd moest worden; Ben is niet de minste en bood die hulp dan ook. Het werd daardoor een heel sportieve, en eigenlijk ook wel gezellige, partij. Tegelijk moest er ook serieus worden nagedacht door beide spelers, want het werd een spannende partij. Uiteindelijk werd het beslist in de details en daarin was Ben net iets scherper dan zijn tegenstander; een mooie overwinning! Ik vond het erg leuk om te zien dat het zo’n sportieve wedstrijd werd bij jullie en dat je tegelijk gefocust bleef (en trouwens ook dat je zo netjes noteerde, een genot voor iedere trainer!). Goed gedaan, op naar de volgende.

Bord 4, Ben noteert en bekijkt de klok

En maar weer terug naar Samuel. Waar het bij hem als eerst was misgegaan, was hij als laatst overgebleven; samen met zijn tegenstander dan. Helaas had Samuel zijn tegenstander nergens kunnen betrappen op een foutje. Hij speelde het dan ook goed uit; een teken voor Samuel om zijn respect voor zijn tegenstander te tonen en op te geven. Dat deed hij wel pas nadat Ben had gewonnen en dus in ieder geval het gelijkspel had veiliggesteld. Voor Samuel een lastig begin van de competitie, maar wel een leerzame.

Bord 1, Samuel in concentratie

2– 2 om de externe competitie mee te beginnen tegen het derde team van één van de sterkste jeugdschaakclubs van Nederland… daar hoort niemand de trainer over klagen! Een gelijkspel werd het in de uitslag, maar een winst werd er geboekt in het leerproces van deze toppers. Een week later zou Erik Olof met hen de partijen bespreken en dat is een grote stap voor jullie. Door het noteren zullen jullie aan het eind van het jaar, als jullie zo doorgaan, echt (nóg) betere schakers worden!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!