Zeist C1 – HSG C1

Dinsdag 26 november speelde de tweede ronde van de jeugdcompetitie zich af voor ons C-team. In een thuiswedstrijd namen zij het op tegen HSG C1, die net als ons team de eerste wedstrijd had gewonnen. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, en de toeschouwers werden zeker niet teleurgesteld. Nadat de lichte spanning of de tegenstanders wel zouden komen om 19:10 werd weggenomen, gingen de lichten op groen. Lees hier hoe de Zeistenaren hebben gespeeld!

In het eerste half uur gebeurde op alle borden al heel veel. Samuel ’t Hart (779) speelde met de zwarte stukken een Siciliaanse opening tegen Teun Looijs (782). Dat werd heel gauw een gesloten stelling waarbij beide heren nauwkeurig moesten spelen en dat ook deden.

Aan het tweede bord deed Suus Schollaart (395) het qua rating onder aan Taeke Timmermans (720), maar met de witte stukken wilde ze zeker partij maken. Ze kwam echter een pion achter en haar dame had weinig ruimte.


Intussen heeft Joost B. (156) het erg lastig tegen German Sentsov (765). Het ratingsverschil lijkt daarbij doorslaggevend te zijn: Joost is al vroeg zijn dame kwijt. Ben Kodde (0), daarentegen, heeft een veelbelovende aanval tegen Nathan Shwartzberg (0) met de witte stukken. De ontbrekende ratings van deze jongens zorgt ervoor dat niemand weet hoe deze twee aan elkaar gewaagd zijn.

Joost (rechts) en Ben in strijd met HSG

Naarmate de tijd vordert, verliest Joost links en rechts steeds meer stukken. Het eerste bordpunt lijkt steeds verder in handen van de Hilversumse heren te komen. Maar er ontstaat hoop aan het tweede bord: Suus heeft een loper veroverd! Verder heeft de aanval van Ben aan bord 4 de dame opgeleverd en lijken er meer stukken in aantocht. Ontwikkelingen aan bord 1? Vrijwel geen… Er wordt hier zeer professioneel gespeeld in een lastig gesloten stelling.

19:30

Er is een half uur verstreken, en helaas helaas … Suus is haar stuk weer kwijt door een goed pionvorkje. Haar tegenstander speelt sterk en begint pionnen te snoepen. Meer onfortuinlijk nieuws: Joost heeft zijn stelling niet kunnen houden, de koning is omgegaan en de handen geschud. 0-1, HSG aan de leiding.

Dan het goede nieuws: Ben heeft de voorsprong van een volle dame goed benut en begint steeds meer stukken te winnen! Samuel staat nog steeds helemaal gelijk met allebei twee torens, een dame, loper en 7 pionnen. Dit kan wel eens een latertje worden…

19:45

De senioren komen binnendruppelen voor de interne competitie en een externe wedstrijd van het viertal. Ook zij merken de spanning waar de jeugd door gaat en komen om beurten een kijkje nemen. Zij zien de strijdvaardigheid van Suus en hoe die iets oplevert. Na een lastige fase wint ze een kwaliteit (toren tegen loper/paard)! Het kan alle kanten nog op. Ook zien zij hoe Ben gedecideerd zijn dame over het bord laat dansen en de stelling rustig uitspeelt. Verder aanschouwen ze hoe Samuel een langdurend eindspel tegemoet gaat: de lopers zijn geruild. Volgens mij waren sommige senioren (aangenaam) verrast door de serieuze en geconcentreerde blikken van die jonge schakers!

20:00

Terwijl de senioren hun borden hebben gevonden en de stilte terugkeert in de zaal, is een eerste scheurtje gevonden in de zwarte verdedigingslinie die Samuel heeft opgesteld. De witte torens hebben een aangename open c-lijn (waar zwart in de Siciliaanse opening juist vaak van profiteert!). Ook de witte koning weet met de pionnen van de koningsvleugel terrein te winnen. Suus staat nog steeds materiaal voor, maar het is lastig om het over de grens te trekken. Dat ligt niet aan Suus, maar aan de gecompliceerde stelling. Jeugdleider Rens heeft complimenten voor de nauwkeurigheid waar Suus mee speelt, ze blijft goed nadenken en is rustig in haar spel.

20:10

Hoera, de dreiging van Suus haar torens hebben de doorslag gegeven! Doordat ik zelf al begonnen was met mijn eigen partij heb ik helaas niet kunnen zien hoe dat ging. Mooi afgemaakt Suus! Ben lijkt de volgende te zijn die klaar is, hij heeft bijna alle stukken van zwart van het bord geveegd. Het grootste gevaar lijkt pat te worden, maar hij weet zijn stukken goed samen te laten werken. Ook Ben mag een mooie overwinning achter zijn naam schrijven, gefeliciteerd!

20:30 (!)
Samuel gaat een lange wedstrijd tegemoet

Menig seniorlid zal zich hebben afgevraagd wat die twee jeugdspelers aan bord 1 nog altijd aan het doen waren. Normaal spelen zij zo snel, maar vandaag zou het zomaar kunnen zijn dat een partij bij de senioren nog eerder klaar is! Zover komt het dan weer niet, want Samuel heeft helaas moeten toekijken hoe Teun zijn stukken beter gebruikte in het eindspel. Die sterke, open c-lijn bleek Samuel uiteindelijk de das om te doen. Na een absolute marathon kon hij niet veel anders zeggen dan: “Ik wil naar huis, ik ben zo moe”. Dat kon ik wel begrijpen ja, ik denk dat dit jouw langste partij ooit is geweest. Goed gespeeld hoor; de uitslag was spijtig, maar de partij was prachtig!

Uitslag: 2 – 2

Nu alle stofwolken zijn opgetrokken, komen we tot de conclusie dat Hilversum en Zeist aan elkaar gewaagd zijn in deze leeftijdscategorie. Het gelijkspel brengt de ploegen de gedeelde koppositie. Voetnoot is wel dat ratingfavoriet Oud Zuylen Utrecht C1 deze ronde niet speelde door het oneven aantal teams en de wedstrijd tussen Houten C1 en Magnus C3 nog niet gespeeld is. Dat doet geen afbreuk aan het mooie begin van Zeist C1 aan het seizoen 2019-2020! Vlak voor de kerstdagen, op vrijdag 20 december, komt het vervolg. Tegen Magnus C2 zal het geen makkie worden, maar er zit een groot potentie in dit team!

Alle uitslagen en tussenstanden zijn te vinden op Netstand!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!