Zeist B1 – Hoogland B1

Dinsdag 4 februari speelde Zeist B1 alweer de vierde ronde van de externe jeugdcompetitie. De vorige wedstrijd was uit bij het ijzersterke Magnus Leidsche Rijn. Dit B-team bestaat uit spelers met relatief enorm hoge ratings. Maar dat betekende niet dat Zeist geen kans had; na een lange avond werd er zelfs gewonnen met 2,5-1,5!! Dat verdient absoluut twee uitroeptekens, want op papier was Magnus van buitencategorie en de absolute topfavoriet om kampioen te worden. Nu doet Zeist ‘gewoon’ volop mee om de winst in de top van het klassement, wat erg knap is na het ene matchpuntje in de eerste twee rondes. Als ze dit al zo goed deden, hoe doen ze het dan tegen het puntloze Hoogland? Kleine spoiler: al na 5 zetten verliest iemand een dame …

Na een paar minuten was er al veel gebeurd, behalve op bord 1. Bij Joost Gerlagh werden de stukken in een damegambiet nog rustig ontwikkeld, terwijl er al rookdampen opstegen aan de andere borden. Aan bord 4 viel Ben Kodde in voor de afwezige Jonathan en dat debuut in het oudste team begon lastig: hij kwam al gauw een loper achter te staan. Aan het derde bord was het voordeel wel al snel aan de Zeister kant. Timon Heidenreich kwam juist een loper voor te staan! Het grootste spektakel gebeurde aan bord 2, waar Christine Lensvelt met de witte stukken wel heel gauw een enorm voordeel kreeg. Ik zag alleen de positie waarop het gebeurde, maar ik vermoed dat het begin van de partij zo verliep:

Dat is een lekker begin zeg!

Een geconcentreerd B-team!

Bord 3

Ondanks de verrichtingen van Christine, was het Timon die als eerst klaar was. Blunder na blunder werd afgestraft, gedecideerd en geconcentreerd tot het eind… Timon heeft super gespeeld en het eerste puntje van de avond gepakt!

Bord 4

Het duurde even, maar ook Ben is klaar met zijn partij. Hij wist zijn achterstand om te draaien! In tegenstelling tot zijn tegenstander wist Ben het voordeel wél om te zetten in winst. Fijn dat je in wilde vallen en super gedaan!

Bord 2

Christine, wat maak je het ineens toch weer spannend … Waar is die dame van jou nu gebleven? Ben benieuwd hoe dat zo gebeurd is. Feit was dat de grote voorsprong was gereduceerd tot enkel een paard. Gelukkig is ook dat genoeg voor Christine om de winst over de streep te trekken. Goed gedaan!

Bord 1

Net als bij Magnus was Joost als laatst bezig, maar deze keer was er geen druk meer om de teamoverwinning binnen te halen. Met 3 bordpunten was dat al een feit! Toch is elk bordpunt van belang in de strijd om het kampioenschap, dus Joost gaat door tot het eind. Het ging heel lang gelijk op en het leek een kwestie wie zich het best kon blijven concentreren. Dat leek dan toch Joost te gaan worden, toen zijn tegenstander uitriep na een zet van Joost: “Wat ben ik toch ook een idioot, hè?!” Zo zou ik het zeker niet omschrijven, maar het zomaar weggegeven van een toren in een ver eindspel is zeker niet handig. Wanneer de laatste belangrijke stukken worden geruild, fietst Joost rustig naar de winst. Mooi kalm gebleven, gewonnen op de ervaring. Gefeliciteerd!

Uitslag en volgende ronde

Alles bij elkaar heeft iedereen dus gewonnen. Die 4-0 overwinning brengt ze voorlopig op de eerste plaats! Er moet echter gezegd worden dat de andere teams de vierde ronde nog moeten spelen en dat Zeist nog een vrije ronde heeft waarin ze geen punten kunnen halen. De twee grootste concurrenten voor het kampioenschap, Magnus Leidsche Rijn en Gooise Schaakvereniging, moeten nog tegen elkaar in ronde 6 en hebben ook beide nog een bye. De volgende wedstrijd is op woensdag 4 maart, uit bij ZZ Combinatie. Zij zijn overigens ook nog niet uitgeschakeld voor plek 1. Volop spanning in deze sterke B-categorie!

(JB)

Voor de tussenstand, kijk eens op Netstand!

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!