Zeist B1 – Gooise Schaakvereniging B1

Op dinsdag 10 december kwamen de oudste jeugdleden van SC Zeist in actie. Na de 1-3 nederlaag van de eerste ronde, hoopten Joost, Christine, Timon en Jonathan nu op de eerste matchpunten. Tegen de jongens van de Gooise Schaakvereniging zou dat echter niet makkelijk worden; zij hadden namelijk wel een matchpunt gepakt in de eerste ronde. In deze wedstrijd van de “jeugd” (lastig voor mij om ze zo te zien als de gemiddelde lengte van deze spelers stevig boven mij uitstijgt) wordt met 65 minuten + 10 seconden per zet een serieuze strijd geleverd. Hebben de Zeistenaren nu wel kunnen scoren?

19:10


Na 10 minuten was er aan alle borden al heel wat gebeurd. Niet dat ze te snel spelen, maar iedereen heeft intussen wat openingen ontwikkeld waarbij ze zich comfortabel voelen en de zetten dus gauw kunnen uitvoeren. Het eerste dat mij opvalt, is de partij van Christine Lensvelt aan bord 2. Ze is met wit goed uit de opening gekomen en heeft een pion in het centrum voorwaarts laten marcheren. Deze dappere soldaat komt zo ver, dat hij zowel links als rechts voor hem een zwart stuk van waarde tegenkomt: het is een dubbele aanval. Dit pionvorkje gaat Christine een stuk opleveren en daarmee een gezonde voorsprong!

Joost Gerlagh speelt opnieuw aan bord 1, waar hij met zwart een strijd voor het centrum ervaart. Zijn tegenstander heeft heel snel pionnen op e4 en d4 neergezet, waarmee hij Joost probeert ruimte te ontnemen. Door gezonde ontwikkelingszetten te spelen, is er echter (nog) niets aan de hand voor zwart. Bij Timon Heidenreich aan het derde bord, verloopt het echter minder fortuinlijk. Na zijn sterke optreden in de eerste ronde, had ik goede hoop op een mooi vervolg. Maar het lijkt alsof Timon het vaak moet hebben van “een goede dag”. Vandaag lijkt dat het niet te worden, aangezien hij al gauw een paard verliest.

Ook bij Jonathan Veldhuizen aan bord 4 is de opening tegenvallend verlopen. Door een penning van de dame op de g-lijn heeft zijn tegenstander met een loper de pion van h3 geslagen. Nu is het gelijk alle hens aan dek om te verdedigen tegen mat.

19:25


Een kwartiertje is voorbijgevlogen en de les van de andere jeugdschakers begint aan zijn einde te komen. Intussen zijn de ontwikkelingen aan bord 1 goedgunstig te noemen! Joost staat een gezonde pion voor en knalt er nog een loperoffer op h3 achteraan. In eerste instantie dacht ik dat het niet mogelijk was, mat leek niet een mogelijkheid. Later zag ik pas dat die loper helemaal niet geslagen kon worden, aangezien Joost dan met Pf3+ de dame zou winnen. Goed gevonden!

Timon in actie bij zijn eerste thuiswedstrijd

Bij Timon is de conclusie echter getrokken: het was niet zijn dag. Nadat hij zijn paard was verloren, volgden er nog meer stukken en ging het gauw mat. Direct analyseren met Rens zorgt ervoor dat Timon kan leren van deze partij en ik denk dat dit bijna net zo (of zelfs even zo) waardevol is als een overwinning. Bedankt voor je deelname en succes bij de volgende!

Na het afsluiten van de les tref ik Jonathan aan in een compleet andere stelling. De zwarte dame die het hem eerder erg lastig maakte op de g-lijn was plotseling verdwenen! Ten koste van twee lopers moest zij gaan toekijken vanaf de zijlijn en dat bracht Jonathan plotseling in een gunstige positie. Of is het gemis van de twee lopers toch te groot … ?

19:40


Ik ben al een tijdje stil gebleven rondom de partij van Christine. Volslagen onterecht, want de loper die ze eerst voor stond is zelfs getransformeerd tot de voorsprong van een toren! Heel goed, Christine. Joost blijft zijn twee pionnen voor staan en lijkt geen problemen te kennen in het middenspel. Jonathan, echter, heeft helaas nu zelf zijn dame in moeten leveren. Verschil met de tegenstander: deze was gratis en voor niets. Met een grote meerderheid aan stukken, wordt het nu een moeilijk verhaal aan ons vierde bord.

19:50


De senioren komen binnengewandeld en dat betekent dat ik niet veel tijd meer heb om Zeist B1 in de gaten te houden. Deze avond speelde ik mijn bekerwedstrijd, waardoor ik niet heen en weer kon lopen. Henk was gelukkig bereid om de honneurs te waarnemen. Een van de laatste dingen die ik heb kunnen zien, was het feit Christine geen toren meer voren stond… Maar gelukkig wel nog een paard. Ook zag ik een enorme armada van zwarte stukken aan bord vier en een eenzame koning die Jonathan gauw om zou leggen. Joost blijft rustig spelen en bewaart zijn rust meer dan ik wanneer zijn loper en zijn paard beide instaan. Met een tussenzet weet hij beide stukken te redden en staat er nog steeds goed voor.

Jonathan won de dame, maar ging ten onder

20:30


Na een mooie partij heeft zowel Christine als Joost hun voordeel weten om te zetten in tastbare winst! Van beide een knap resultaat. Ze zullen het niet geweten hebben, maar de tegenstander van Christine had een waardige rating van 666, terwijl Joost het zelfs had opgenomen tegen 1135! Dat zijn winstpartijen om over naar huis te schrijven. Zo ook de uitslag: 2 – 2. Het eerste matchpunt is binnen en dat is dik verdiend. Nu volgt in ronde 3 op maandag 6 januari de uitwedstrijd tegen Magnus B1. Dat is wel even andere koek …

Joost wint van een sterke tegenstander!
Christine sleept het gelijkspel binnen!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!