Vegtlust B1 – Zeist B1

Vrijdag 15 november was alweer de derde externe wedstrijd van dit seizoen, maar de allereerste ooit van onze club in de B-categorie! Vier van onze jeugdleden gaan het opnemen tegen andere tieners van 14 à 15 jaar. Christine, Jonathan en Timon vallen in die groep en om hen kans te geven extern te spelen, vroegen wij Joost om over te komen van de C’tjes. Gelukkig wilde hij dat wel, waardoor we nu dit team kunnen opstellen. Nu maar hopen dat iedereen altijd kan, want het regelen van een vervanger met deze leeftijd gaat hem niet worden (; Alle vier waren ze aanwezig bij de eerste wedstrijd, tegen Vegtlust in Maarssen. Hoe zit het met de vechtlust van onze schaaktieners?

Bord 1: Joost Gerlagh

Zoals genoemd is Joost Gerlagh (rating: 981 ten tijde van de wedstrijd) geen B-speler, maar met zijn niveau zijn wij des te blijer dat hij een plaats in het B-team wel zag zitten. De jongste van het viertal, maar op dit moment duidelijk de sterkste, dus het eerste bord stond op hem te wachten. Joost wil graag langere partijen spelen dan hij bij de jeugd gewend is te spelen, dus doet hij dit seizoen geregeld mee met de senioren, waar hij partijen van 45 minuten p.p. kan spelen. Daar heeft hij laatst zijn eerste overwinning geboekt! In deze competitie komt het wel goed met die lange wedstrijden, want de B-categorie speelt met 65 minuten + 10 seconden per zet. Noteren is verplicht, dus deze wedstrijd wordt zeer serieus genomen.

Afgelopen vrijdag kwam hij qua rating een gelijkwaardige tegenstander tegen met de naam Tobias van der Kroef (943). Met de witte stukken was het echter voor het eerst in meer dan twee jaar (!) dat Joost het niet voor elkaar kreeg. Aan al die tijd ongeslagen bij zowel de interne als de externe competitie (zelfs zonder remises!) komt nu een einde: de wedstrijd ging verloren. Misschien baalde Joost daar wel even van. Maar als trainer ben ik hier stiekem wel blij mee… Steeds maar weer winnen heeft natuurlijk zijn charmante kanten, maar er schuilt een groot gevaar in van een gebrek aan uitdaging. Door af en toe te verliezen, ga je leren inzien dat er nog ontzettend veel te leren valt in het schaakspel. Zo kun je jezelf weer verbeteren, wat een hele verfrissing kan zijn en veel vernieuwde motivatie kan geven. Dus deze partij gaan we dinsdag analyseren, kijken waar het misging en dan op naar de volgende!

Bord 2: Christine Lensvelt

Aan bord 2 dit seizoen Christine Lensvelt (0). Zij werd een half jaar geleden lid van onze vereniging en heeft ons laten zien wat zij in huis heeft. Nu speelt ze in de top van de interne competitie keihard mee en gaat ze het al die jongens nog knap lastig maken! Ook Christine wilde graag extern gaan spelen en door haar sterke start van dit seizoen, leek het tweede bord mij geschikt voor haar. Ze mocht de strijd aangaan met Hidde de Vries (662). Dat Christine nog geen rating heeft, zegt niets over haar spel: ze heeft simpelweg nog niet meegedaan aan toernooien of officiële wedstrijden. Daar gaat nu dus verandering in komen. Veel punten zal deze eerste wedstrijd helaas niet geven: met zwart kon ze vrijdag geen vuist maken. Ook met jou gaan we de wedstrijd analyseren, hopelijk kun je daar veel van leren en zo verder komen in je schaakontwikkeling. Ik hoop wel dat deze wedstrijd je, ondanks je verlies, heeft gegeven waar je op hoopte!

Bord 3: Timon Heidenreich

Ook pas dit jaar lid geworden is derde-bordspeler Timon Heidenreich (0). Vorig jaar werd hij knap vierde in onze interne competitie, dus we weten dat hij heel wat in zijn mars heeft. Dit jaar wil het nog niet zo vlotten in diezelfde competitie, waar hij nu onderin is terug te vinden. Ik ben benieuwd waar dat aan ligt, want met eigen ogen zie ik dat Timon goed kan schaken. Tijd om dat in de externe competitie te laten zien en zo een rating op te bouwen. Zijn eerste tegenstander heet Tigo Dijkstra (639) en hij mocht met wit het initiatief grijpen. En hoe! Zijn debuut is er één om in te lijsten, want hij weet de eerste overwinning van het B-team te pakken! Goed gedaan, Timon, ik kijk uit uit naar dinsdag om te zien hoe je dat hebt gedaan. Gefeliciteerd!

Bord 4: Jonathan Veldhuizen

Aan het vierde bord speelt Jonathan Veldhuizen (356) die speciaal voor deze competitie lid is gebleven van onze schaakclub. Door drukte met school zag hij het niet meer zitten om iedere dinsdag na een lange schooldag met bakken aan huiswerk ook nog eens een uur te gaan schaken. Begrijpelijk, maar ik ben heel blij dat je voor de externe competitie wel tijd vrij kan maken. Anders hadden we dit team niet op kunnen stellen! Tegen Sjoerd van Oostveen (554) kwam Jonathan met de zwarte schaakstukken ten tonele. Misschien was het ratingsverschil duidelijk, of was het te lang geleden dat hij had geschaakt: feit is dat Jonathan de overwinning aan zijn tegenstander moest laten. Wie weet kan ik jouw partij ooit met je bekijken, voor nu is het wachten op de volgende kans.

Uitslag: 3 – 1 voor Vegtlust B1

Helaas, de eerste kans op een overwinning is in mist opgegaan. Nog 5 wedstrijden te gaan dit seizoen en als jullie zo blijven spelen, komen die punten wel. Een duidelijk lichtpuntje was de knappe overwinning van Timon. Maar ik hoorde ook dat dit al een gezellig team is! Houd dat goede gevoel vast, dan zien we jullie weer op dinsdag 10 december voor een thuiswedstrijd. Tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!