Unieke prestatie: Zeist D1 geplaatst voor FINALE van JCC!

Vorig seizoen werd Zeist D1 knap vierde in de eerste klasse van de D-categorie in de externe jeugdcompetitie. Daarmee waren ze geplaatst voor de halve finale van de KNSB Jeugdclubcompetitie (JCC), min of meer het Nederlands Kampioenschap voor clubteams. 32 teams vanuit het hele land streden op zaterdag 1 oktober op twee locaties voor een plek bij de finale; de top 6 van beide locaties ging door. Andy, Mika, Hidde en Gijs namen de honneurs waar namens Zeist D1. Na een lange reis van 2 uur (!) naar Groningen, beleefden ze een spannende middag met een ongelooflijk slot!

Er werd met liveborden gespeeld. Voor de partijen, leuke foto’s en zelfs een filmpje van de spannende schaakdag, ga naar de site van de NOSBO.

Ronde 1 en 2

Het eerste goede nieuws kwam een avond van tevoren: de sterke tegenstander HSG D1 van ronde 1 had zich op het laatste moment afgemeld. Daarom kreeg Zeist D1 een reglementaire 4-0 overwinning en konden ze een uur later van huis vertrekken voor de start van ronde 2. Hierin namen ze het op tegen regiogenoot Hoogland D1. Tijdens het reguliere seizoen werd het 2-2, dus ook nu beloofde het spannend te worden. Op bord 1 ging Andy (rating: 1173) met de zwarte stukken de strijd aan. Al gauw veroverde Andy een belangrijke centrumpion. Nadat wit verzuimde te rokeren, ging het snel.

Bij Mika (716) aan bord 2 werden ook pionnen gesnoept, maar ook nu door zwart, terwijl Mika wit was. Dit werden er steeds meer, waardoor de dame Mika’s verdediging infiltreerde en mat kon zetten. Hidde (532) speelde op bord 3 met zwart. Zijn tegenstander veroverde stuk na stuk, maar Hidde hield zijn overige stukken actief. Zo houd je altijd een kans en zodra die kwam, greep Hidde hem! Na een ogenschijnlijke blunder van Hidde, zette hij pardoes zelf mat in 2 zetten. Gijs (617) kwam met de witte stukken in een eindspel met een toren tegen een toren + loper. Toen Gijs zijn toren kwijtraakte door een röntgenschaak, berustte hij na lang verzet in zijn verlies. Door dit gelijkspel en de reglementaire overwinning, deed Zeist bovenin mee met de grote jongens!

Ronde 3

In ronde 3 zat Philidor D1 uit Leeuwarden klaar om de strijd met onze toppers aan te gaan. Hun teamleider: Migchiel de Jong, jaren geleden mijn trainer toen ik nog in het hoge noorden woonde. Gezien de gemiddelde rating van beide teams (754 van Philidor, 760 van Zeist) beloofde het opnieuw een gelijke strijd te worden. In een solide damegambiet ruilde Andy rustig zijn stukken. In het eindspel veroverde hij pion voor pion en ging voortvarend de overwinning tegemoet. Mika’s koning werd flink onder druk gezet, maar wist te ontsnappen. Een paar zetten later was het plotseling de Zeistenaar die aan het aanvallen was en daarbij materiaal won. Hoewel op zet 38 mat in 1 over het hoofd werd gezien, was het 37 zetten later alsnog raak. Hidde verloor vrij gauw een loper door een pionvorkje, maar toonde zich opnieuw mentaal weerbaar. Vanaf zet 19 liet hij zien hoe belangrijk activiteit van stukken is:

Na de overwinning van Hidde stond het al 3-0. Maar Gijs bleef niet achter; hij sloeg links en rechts belangrijke stukken van het bord, zonder zelf al te veel kwijt te raken. Toen ook de dame van het bord verdween, verscheen de dominante 4-0 overwinning van Zeist op het uitslagformulier!

Ronde 4

Na 2 overwinningen en een gelijkspel stond Zeist plotseling tussen grote clubnamen als Staunton, Zukertort Amstelveen en Amsterdam West. In ronde 4 trof het dan ook het sterke team Zukertort Amstelveen D1. Met ratings van 1400, 900, 800 en 700 zou een bordpunt al knap zijn. In een Siciliaanse draak kwam Andy met de witte stukken in een ingewikkelde stelling. Doordat hij nog niet had gerokeerd, bleek zijn koning een belangrijker aanvalsdoel dan die van zwart. Uiteindelijk ging na een wirwar van zwarte loper- en paardzetten Andy’s dame en daarna de partij verloren. Mika kwam met de zwarte stukken in de verdrukking, maar zorgde nog voor dreiging. Dit werd zijn tegenstander te veel na 32… Tf2 en vooral de fenomenale zet die daarna kwam… Ondergetekende was aan het juichen op de bank toen hij zag dat z’n pupil die zet had gezien!

Hidde mocht het opnemen tegen Hidde. Hun Hidde zorgde op zet 10 voor een open g-lijn, waardoor onze Hiddes koning als een makkelijk doelwit op het bord prijkte. Enkele zetten later kwam de dame op bezoek en de witte koning kon niet voorkomen dat zij het huis overnam. Gijs kreeg ook al gauw te maken met een ongewenste gast, maar deze keer was het een witveldige loper. Deze scheurde in de opening over het bord en liet een spoor van vernieling achter. Gijs bleef dapper strijden, maar het mocht niet baten. Zo moest Zeist met 3-1 haar eerste nederlaag slikken. Met één ronde voor de boeg stonden ze nog op een veelbelovende vierde plaats. Een legioen van andere teams kon ze echter inhalen; 11 teams konden allemaal nog bij de eerste 6 eindigen!

Ronde 5

In de laatste ronde werd de gedoodverfde favoriet Staunton ontweken, maar met Amsterdam West D1 wachtte een eveneens erg sterk team. Ratings in de 1600 (!), 1000, 1000 en 600 zorgden wellicht voor wat gezonde angst. Een 1600-speler, zo sterk zal Andy nog niet vaak hebben meegemaakt. Wat is het dan ook jammer dat juist zijn digitale schaakbord het begaf! 🙁 Hopelijk was het een interessante en leerzame partij. Helaas was het niet genoeg om een positief resultaat eruit te slepen. Mika mocht met wit en kreeg een Siciliaan tegenover zich. Op zet 8 ging het helaas al mis; een paard op a4 en loper op c4 vraagt om een pion op b5. Hoewel Mika er 2 pionnen voor terugkreeg, bleek dit materiaalverschil te veel. Pionnetjes werden door zwart teruggesnoept en in een moment van onoplettendheid, ging ook de dame onnodig verloren. De soep was op na een lange dag schaken!

Ook bij Hidde was er in de opening wat kortsluiting en vermoedelijk vermoeidheid te bespeuren. Een gedekt stuk werd geslagen, maar zonder aanleiding werd die niet teruggeslagen. Zijn tegenstander gaf hem geen enkele kans om terug te keren in de partij. Last man standing Gijs deed zijn uiterste best om de eer hoog te houden. En hoe! Al op zet 10 wist hij de dame te pennen en zo een groot voordeel te pakken:

Ondergetekende zag hem via de livestream triomfantelijk om zich heen kijken. Zwart bleef echter knokken en deed nog iets terug, maar het was niet genoeg om Gijs in de war te brengen. Dit betekende opnieuw een 3-1 nederlaag, alles hing nu af van de rest…


Amsterdam West D1 ging nu over Zeist heen, waardoor ze al vijfde stonden. Alleen als minstens 3 van deze 4 scenario’s uit zouden komen, zou Zeist zich plaatsen voor de finale:
1. Paardensprong D1 moest met minstens 3-1 verliezen van Staunton D1;
2. Hoogland D1 en Almelo D1 moesten tegen elkaar gelijk spelen;
3. SMB D1 mocht niet winnen van Ten Boer D1;
4. Philidor D1 en Zukertort Amstelveen D2 moesten tegen elkaar gelijk spelen.

Nagelbijtend zagen we thuis de uitslagen binnendruppelen. Hoogland won van Almelo en dus leek het onmogelijk dat Zeist 6e zou worden. Een poosje later werd duidelijk dat Philidor en Zukertort Amstelveen D2 gelijk hadden gespeeld … En nog later had Staunton met 4-0 gewonnen van Paardensprong … En als laatst werd duidelijk dat SMB gelijk had gespeeld en dus dat Zeist zich had geplaatst voor de FINALE! Een kreet van trots vanuit Utrecht, die wellicht in Groningen nog te horen was. Daar zal op zaterdag 10 december Zeist D1 zich opnieuw klaarmaken voor een bijzondere dag. De finaledag tegen de 11 sterkste teams van Nederland. Of zeg maar: Zeist D1 is een van de 12 sterkste teams van Nederland!

Hier is mooi te zien wat een gezellig team het is. Na een heerlijke stop bij de grote gele M, was het nog een lange rit naar huis. Heren, wat hebben jullie het geweldig gedaan samen! Grote dank aan Lennart, die met de 4 mannen op stap is gegaan. “Een hele dag onderweg, maar wat kreeg ik er veel gezelligheid voor terug!

Hieronder nog eens de eindstand, waar je ziet hoe Zeist op bordpunten 4 teams achter zich laat die allemaal even veel matchpunten hadden. Daarachter nóg een rijtje van 4 teams met allemaal slechts 1 matchpunt minder:

(JB)

1 reactie

  1. […] het verslag van de halve finale JCC op deze pagina van de […]

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!