Succesvol slot voor beide teams SC Zeist

Vrijdag 8 juni was de afsluitende ronde van de jeugdcompetitie, voor zowel Zeist D1 als Zeist D2. Alle teams van alle klassen werden verzameld in Leusden, wat zorgde voor meer dan 200 kinderen! Alle lof voor de organisatie om dit op haar te nemen, het leek allemaal goed geregeld. Voor het eerste team was het kampioenschap al veilig gesteld en de vier kampioenen namen het nu op tegen de nummer laatst van de groep. In de andere groep is Zeist D2 juist die nummer laatst. Zij kunnen niet degraderen, maar speelden voor de eer om toch te laten zien wat ze in huis hebben. Door de afwezige Suus en Thijmen mochten Loek en Kai het weer proberen. Hieronder volgt voor beide teams een uitgebreid verslag van deze laatste ronde!

Zeist D1

Waar er tegen Magnus nog druk gevoeld zal zijn om de eerste plaats definitief te maken, konden Joost, Samuel, Michael en Jarno nu vrijuit schaken tegen SSC 1922 D1 uit Soest. Aan het eerste bord nam de onverschrokken en ongeslagen Joost waar tegen wie hij zijn perfecte score mocht uitbreiden. Het was wel duidelijk wie de favoriet was. Het hele seizoen aan het eerste bord, nog geen half puntje verloren en om nu de perfecte score werkelijkheid te maken tegen het team dat onderaan staat… Het lijkt met Joost een zekerheid te zijn, maar juist dát is het grootste gevaar in het schaakspel. Joost onderschatte zijn tegenstander gelukkig niet en bleef ijzingwekkend koel. In beide rondes wist hij overtuigend de winst naar zich toe te trekken, hartstikke knap! Voor Joost was dit het perfecte seizoen, gefeliciteerd!

Joost alleen over: het is eenzaam aan de top!

Ook Samuel is het hele seizoen al goed bezig aan bord twee. Met een score van 8 uit 10 wedstrijden, heeft ook hij niets om over te klagen. Een kwestie van het verhaal afmaken tegen de Soestenaren? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zou je wel denken tenminste… Samuel lakt dat gezegde gewoon aan de laars en we hoeven er niet moeilijk over te doen: twee keer pakt hij de winst. Zo simpel als dat. Geweldig gedaan, Samuel, mooi seizoen gedraaid! Met een eindscore van 10 uit 12 wedstrijden kun je trots zijn op jezelf.

Zoals zo vaak ging Michael vol voor de winst aan het derde bord. Erik zegt het hele seizoen al dat deze jongeman, maar ook Jarno, rustiger moet spelen. “Op de handen zitten, dan kun je rustig nadenken voordat je zet!”. Het klopt helemaal wat hij zegt, want op deze leeftijd worden partijen vrijwel altijd verloren door grote fouten. Een stuk dat wordt aangevallen, maar niet wordt weggezet. Of een goede partij spelen, maar plotseling mat achter de paaltjes gaan. Het is jammer om te verliezen, maar zonde als je het volledig in eigen hand hebt. Volgend seizoen gaan we dus gewoon door met het verkondigen van langzamer spelen, voor iedereen die maar wil luisteren. Terug naar Michael, want heeft hij dan de winst uit handen gegeven? Nee hoor, ook hij heeft twee keer zijn tegenstander overklast! Hoewel er nog meer winst valt te behalen door af en toe wat langer na te denken, liet Michael deze avond weer zien waarom hij dit seizoen 8,5 punten uit 12 partijen heeft behaald. Twee van die punten werden op deze avond toegevoegd. Goed gedaan en gefeliciteerd, Michael!

Zeist D1 (rechts) bij laatste wedstrijd

Aan het laatste bord speelde Jarno dit seizoen enigszins wisselvallig. Vooral door dezelfde reden als bij Michael; hij speelt snel, waardoor soms té snel. Af en toe ontbreekt net dat
stukje concentratie waardoor hij een partij waarin hij beter speelt, niet kan winnen. Daarom is de jeugdcompetitie, en sowieso schaken in het algemeen, heel goed voor Jarno. Hij leert ontzettend veel, van zijn partijen maar ook van zijn teamgenoten en coach Erik. Zo leert hij steeds geduldiger te worden om zijn goede partijen af te maken. Want dat hij kan schaken, daar bestaat geen twijfel over. Op deze avond liet Jarno dan ook zien waarom hij in het eerste team thuishoort. Waarschijnlijk speelde hij tegen Soest ook weer snel, maar hij maakte het deze keer prima af. Twee keer succes met twee winstpartijen. Met een totaalscore van 7 uit 12 wedstrijden heeft Jarno iets laten liggen dit seizoen, gekeken naar wat hij had kunnen winnen. Maar het is een goede score en met de ervaring die hij dit jaar weer heeft opgedaan, zou hij vertrouwen moeten hebben in volgend seizoen. Bedankt voor je inzet en gefeliciteerd!

4 – 0 en 4 – 0. Met nog eens 4 matchpunten erbij komt het totaal op 22 van de mogelijke 24 en is Zeist D1 terecht kampioen. Zo heeft Erik een prachtig cadeau gekregen van jullie, een mooi afscheidscadeau. Hij heeft i.v.m. zijn gezondheidsproblemen namelijk aangegeven volgend jaar niet verder te gaan met het jeugdschaken. Ook op deze plaats wil ik Erik bedanken voor het vele, vele werk dat hij jarenlang met enthousiasme heeft gedaan. Met name voor Zeist D1, maar ook voor alle andere kinderen de afgelopen jaren. Joost, Samuel, Michael en Jarno: van harte gefeliciteerd met het kampioenschap. Jullie zullen Erik vast nog geregeld opzoeken om tegen hem te schaken!

Zeist D1 en Erik sluiten goed af
Zeist D2

Op niet al te grote afstand van ons andere team, speelde Zeist D2 de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Hoogland D3. Het tweede team bestond dit jaar voor het eerst, vooral met kinderen die dit jaar ook voor het eerst lid waren. Dit was dus vooral een jaar om plezier te hebben en veel te leren. Dat eerste is in ieder geval gelukt, want dit team blinkt uit in gezelligheid! Maar dat is niet alles, want ze kunnen zeker ook schaken…

Aan bord 1 zat Ben, zoals iedere wedstrijd die hij speelde. Hij nam de rest van het team vaak op sleeptouw dit seizoen met sterk spel en geregeld een punt. Ook deze avond liet hij zien waarom hij aan het eerste bord zit. We moeten niet vergeten dat het tweede team in dezelfde klasse speelde als Zeist D1, dus dat Ben spelers van ongeveer dezelfde sterkte had als Joost. Nu tegen Hoogland liet hij zijn talent spreken en pakte twee prachtige overwinningen! Dat brengt zijn totaal op een score van 5 punten uit 12 wedstrijden. Super goed gedaan, Ben, op naar volgend seizoen!

Door het uitvallen van Suus werd bord twee deze keer bezet door Noah (als ik me niet vergis). Ook hij heeft een goed seizoen beleefd in de externe competitie. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij heeft veel geleerd bij deze teamwedstrijden. Daar blijft het niet bij, want voor deze ronde was hij topscoorder met 3,5 uit 10 wedstrijden. Op deze avond tegen Hoogland lagen er ook voor Noah kansen om nog meer punten te pakken… en hij greep die kans! Hoewel de ene wedstrijd verloren ging, won hij de andere. Dat maakt zijn totaal 4,5 uit 12 partijen, een prima resultaat voor een eerste seizoen! Noah, bedankt voor je inzet en hopelijk zien we je volgend seizoen weer terug in deze competitie.

Aan bord drie zat eerste invaller Loek, die al drie keer eerder had ingevallen. Vaak was hij als laatst nog bezig in een lastige partij, die dan ook vaak toch nog verloren ging. Die druk is spannend, maar ook heel leerzaam. Naarmate je meer schaakt, leer je daar beter mee omgaan en dan heb je er alleen maar profijt van als het spannend wordt. Op deze vrijdagavond was de strijd aan bord 3 goed in balans. Dat zien we eigenlijk niet zo vaak bij het jeugdschaken, maar toch leuk dat ze zo aan elkaar gewaagd waren. In de eerste ronde werd het namelijk remise, een goed begin. Dat het dan in de tweede ronde ook weer remise wordt, is wel bijzonder. Dit dubbele gelijkspel brengt Loeks totaal op 2 punten uit 8 wedstrijden, met daarbij een aantal nipte nederlagen. Fijn dat je zo vaak kon invallen, hopelijk ben je volgend jaar ook weer van de partij!

Aan het laatste bord zat, door de afwezigheid van Thijmen, Kai om de strijd aan te gaan. Tegen Vegtlust had hij voor het eerst ingevallen en wist hij als enige die avond een punt te pakken voor het Zeister team. Potentie voor meer overwinningen tegen Hoogland dus. Kai ging er vol voor en zijn inzet werd beloond. Twee keer de volle winst voor hem, een super resultaat! Hij heeft zichzelf een solide speler laten blijken, wat terug te zien is aan een mooie score van 3 uit 4 partijen. Ook jij bedankt voor het invallen, Kai. Als het aan ons ligt, krijg je volgend seizoen opnieuw de kans om je kwaliteiten te laten zien!

Wie heeft meegeteld, heeft hetzelfde gezien als ik… Een overwinning met 3,5 tegen 0,5, gevolgd door een overwinning met 2,5 tegen 1,5! Jongens, van harte gefeliciteerd, jullie hebben dit seizoen prachtig afgesloten. Door deze overwinningen is Zeist D2 op het allerlaatste moment zelfs nog een plekje gestegen. Een zevende plaats resteerde dus voor het team. Met 8 matchpunten wisten ze zelfs evenveel te scoren als de nummer 5 en 6 en dus hebben ze de potentie van het tweede team duidelijk laten zien. Bedankt allemaal, ook aan Suus en Thijmen die er deze keer niet bij waren!

Zoals ik zei, een uitgebreid verslag. Dat mag ook wel, want beide teams hebben goed gepresteerd en er bovenal een gezellige dag en mooi seizoen van gemaakt. Volgend seizoen gaat er het een en ander veranderen in de competitie, daar krijgen de kinderen die daarmee te maken hebben nog bericht over. Ouders, bedankt voor het rijden en de enthousiaste aanmoedigingen dit seizoen! Ook Erik bedankt voor alles wat hij weer heeft gedaan voor de kinderen. Maar de grootste dank is natuurlijk aan de kinderen zelf, voor hun inzet en gezelligheid. Tot volgend jaar!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!