Prachtige overwinning Zeist D1

Dinsdag 14 mei speelde het eerste D-team tegen Magnus D2. Ons team moet nog hard knokken om degradatie te voorkomen. Na deze wedstrijd is er alleen nog de afsluitende ronde en ze staan op de laatste plaats. Nu een overwinning kan goud waard zijn. Aan Samuel, Michael, Jarno en Ben om de punten binnen te halen.

Eerste half uur

In het eerste half uur van deze wedstrijd was er op alle borden al veel gebeurd. Aan het tweede bord was Michael Veldhuizen al heel snel in een eindspel terechtgekomen tegen Jesper Ubbink. Het leek erop dat deze partij als eerst klaar zou zijn, maar die eer was weggelegd voor het vierde bord. Ben Kodde speelde met de witte stukken tegen Quentin Eker een sterke opening. Zijn tegenstander maakte gaten in zijn eigen pionstructuur waar Ben razend snel gebruik van maakt. Samen met paard, loper en dame werd de zwarte koning opgejaagd en zelfs mat gezet. Na 8 zetten had Ben het eerste punt te pakken, goed gedaan!

Samuel ’t Hart had intussen een stelling bereikt aan het eerste bord die niet gemakkelijk te spelen was. Met de zwarte stukken tegen Jaap van Helvert had Samuel moeite om zijn koning veilig te krijgen. Ook Jarno de Gier aan bord drie had het in het begin niet makkelijk, hij stond een pion achter.

Tweede half uur

Na enige tijd waren alle partij vergevorderd. Michael had een overwicht gekregen aan pionnen, maar moest wel oppassen dat hij de toren van zijn tegenstander niet onderschatte. Samuels concentratie bleek vanavond afwezig, hij stond al een paard achter zonder enige compensatie. De grootste verandering was op Jarno’s bord. Hij stond nog altijd een pion achter, maar had een verre pion die potentie had om te promoveren. Terug naar Michael, die een stuk of 6 pionnen meer had en toch bijna mat ging. Met een pion, toren en de koning werd zijn tegenstander akelig gevaarlijk. Op een gegeven moment kon Michael promoveren, maar gelukkig was hij niet hebberig. Hij speelde de enige goede zet en voorkwam het mat. Daarna was het rustig een extra toren halen; waarschijnlijk om het risico op pat te verkleinen door geen dame te kiezen. Het werkte in ieder geval wel, Michael won de partij. Gefeliciteerd!

Laatste minuten

Samuel had helemaal niet zijn avond en had vrij kansloos verloren. Dat kwam vooral door het onnodig weggeven van zijn dame. De tussenstand stond dus op 2-1 en rustte de druk op Jarno’s schouders om de volle buit binnen te halen. Het werd nog een spannende strijd waarin Jarno goed stond, maar zijn tegenstander nog genoeg stukken had om het weer om te draaien. Belangrijk om goed te focussen en langzaam maar zeker de winst binnen te hengelen. Met een slim trucje maakte hij het zichzelf makkelijker door een toren te winnen. Gedecideerd stond Jarno ook de laatste stuiptrekkingen van zijn tegenstander niet toe. Een zwaarbevochten overwinning afgesloten in stijl, mooi gedaan!

Degradatie nog niet afgewend

Deze overwinning was broodnodig en Zeist D1 is van de laatste plaats af. Maar in principe degraderen 3 teams (doordat de kampioenen van de drie groepen uit de tweede klasse promoveren). De buit is dus nog niet binnen, de strijd is volop gaande met (minstens) drie andere teams. Dit is de tussenstand:

Op dit moment staat BSG D1 laatste, maar zij spelen vanavond nog tegen Moira-Domtoren D1. Verder valt het op dat Zeist evenveel matchpunten én bordpunten heeft als Magnus D2 en Hoogland D1. In de laatste ronde op vrijdag 21 juni (N.B. een week later dan eerst gepland) neemt Zeist het op tegen Moira-Domtoren, een lastige tegenstander. BSG speelt nog tegen Magnus D3, terwijl Hoogland D1 het op zal nemen tegen Magnus D2. Ieder bordpunt zal tellen. Een spannend slot van dit seizoen, pas over een maand weten we hoe dit af zal lopen!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!