Jeugdcompetitie: Magnus C3 – Zeist C1

Het is eindelijk weer begonnen! De externe competitie trapte vrijdag 8 november af met een uitwedstrijd van het C-team tegen het sterke Magnus Leidsche Rijn. De enorme jeugdclub die pas enkele jaren geleden is ontstaan, zette hun derde C-team in tegen onze jeugd die in de C-categorie speelt. Ons team is behoorlijk veranderd ten opzichte van vorig jaar. Thijn en Teun hebben onze club helaas verlaten en Joost speelt dit jaar in het B-team (ondanks dat hij wel nog een C’tje is). Daarentegen hebben Ben en Joost B. de leeftijd voor de C-categorie bereikt. Gelukkig is Suus wel gebleven en heeft zij haar plekje in het C-team opnieuw gevonden. Om het team vol te maken, hebben we beroep gedaan op Samuel die nog uit mag komen voor de D’s. Deze vier namen gaan samen de strijd aan in groep B van de tweede klasse. Hoe is hun eerste wedstrijd verlopen?

Categorie C

Er is nog meer veranderd vergeleken met vorig jaar. De C’s spelen dit jaar met 50 minuten per persoon + 10 seconden per zet. Dit kunnen dus lange partijen worden en het is een mooie aanpassing om met increment te spelen. Wel is het verplicht gebleven om te noteren, tenminste totdat je minder dan 5 minuten hebt.

Bord 1: Samuel ’t Hart

Bij het indelen van de teams aan het begin van dit seizoen verwachtte ik dat Thijn en Teun opnieuw mee zouden doen, maar zij stopten vanwege de drukte met school. Daardoor bleven maar vier namen over die in C-categorie mochten spelen, waarvan Joost het B-team zou gaan complementeren. Om de overige drie niet te teleurstellen, had ik maar één echte optie en dat was het inschakelen van Samuel ’t Hart (rating: 779). Een hele opluchting dat hij dat wel wilde doen! Best een hele stap om als D’tje bij de C’s te gaan spelen, heel goed en fijn dat je bereid was om die stap te nemen. In deze eerste wedstrijd trad hij aan met wit tegen Wietse Duursma (459). Ik was er niet bij, maar dat zal wel een damegambiet geweest zijn in de opening! Weinig jeugdspelers die die opening spelen, maar voor Samuel is het vaak reden tot succes. Zo ook deze keer; hij wist het punt te behalen. Gefeliciteerd!

Bord 2: Joost B.

Aan bord twee dit jaar Joost B., die overkomt van het tweede D-team. Daar speelde hij aan het eerste bord, wat iets te lastig was. Toch stelde ik hem op aan het tweede bord in dit C-team, op basis van zijn sterke start bij de interne competitie. Joost is al bezig met Stap 4 en doet dat ook prima. Tegen Magnus C3 mocht hij het opnemen tegen Jeanette Eikelenboom. Het ratingverschil was behoorlijk in Joosts nadeel (156 tegen 509), maar dat is geen reden tot wanhoop. Met de zwarte stukken kon Joost echter geen voordeel behalen en de wedstrijd ging verloren. Geen enkele schande, door meer ervaring op te doen in dit soort wedstrijden ga jij je punten echt wel pakken!

Bord 3: Suus Schollaart

Al jaren is Suus Schollaart (395) lid van onze schaakvereniging en ze heeft al vaak laten zien dat ze wel weet hoe het spelletje gespeeld moet worden. Waar ze in de interne competitie (naar eigen woorden) ‘geen concentratie’ heeft, doet ze het in de externe competitie altijd naar behoren. Met 2,5 uit 5 had ze vorig jaar een belangrijk aandeel in de tweede plaats dat het team behaalde! In Bram Arendse (382) vond ze een zeer gelijkwaardige tegenstander, tegen wie ze met wit haar partij mocht aanvatten. En niet zonder succes: Suus won de partij! Hartstikke goed, hopelijk geeft je dit het vertrouwen dat je ook in de interne competitie van je kunt laten spreken.

Bord 4: Ben Kodde

Vorig jaar aan het vierde bord van het D1-team, nu opnieuw aan het vierde bord: Ben Kodde (0). Dat was niet omdat zijn prestaties vorig seizoen niet goed waren: met 4 uit 6 partijen was hij zelfs topscoorder met een wedstrijd minder dan de anderen! Maar ook voor Ben geldt dat school dit jaar een steeds drukkere rol gaat spelen. Daardoor heeft hij nog maar 2 keer op de club aanwezig kunnen zijn. Zonder dat schaakritme wist ik niet of hij wel klaar zou zijn voor de externe competitie. Tegen zijn tegenstander Thomas Brinkman, eveneens zonder rating, heeft Ben mijn twijfels echter volledig weggevaagd. Met zwart kon hij zo’n voordeel behalen dat de witte koning ten onder ging. Gefeliciteerd, Ben!

Uitslag en Ronde 2

Alles bij elkaar opgeteld, zien wij 3 punten voor Zeist en 1 voor Magnus: de eerste overwinning is binnen! Dat maakt ondergetekende nog wat trotser dan hij al was (; De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd tegen HSG C1, op dinsdag 26 november. Hopelijk kunnen jullie daar weer bij zijn en dit sterke begin voortzetten. Tot dan!

(Alle uitslagen en tussenstanden van dit team zijn te vinden op https://sosc.netstand.nl/divisions/view/226)

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!