Externe wedstrijd: Zeist C1 – Leusden C1

Dinsdag 29 januari kregen wij Leusden op bezoek om het op te nemen tegen ons oudste jeugdteam, Zeist C1. Eerder hadden de andere twee teams ook al externe wedstrijden gespeeld. Zeist D1 had op 7 januari tegen BSG een uitwedstrijd gespeeld, met 2-2 als resultaat. Afgelopen maandag hadden zij hun volgende wedstrijd moeten spelen, maar die werd helaas afgelast door een kapotte verwarming. Zeist D2 had het op 7 december succesvol opgenomen tegen Magnus D5; een knappe 1-3 overwinning! Terug naar Zeist C1, die een sterke tegenstander tegenkwam in ons eigen zaaltje.

Bord 1: Joost Gerlagh – Bart van Egdom

Om 19:00 ging in een heerlijk stille zaal de wedstrijd van start. Niet voor het eerst speelde Joost Gerlagh aan bord 1, waar hij nu met zwart speelde tegen Bart van Egdom. De stelling werd vrij snel opengebroken door een wel heel riskant loperoffer van Joost. In eerste instantie nam zijn tegenstander dat offer niet aan, maar even later moest hij wel. Daardoor kwam zijn koningsvleugel open te liggen. Reden voor Joost om zijn dame daarnaar toe te dirigeren. In combinatie met een sterk paard en een loper op afstand, ging het eigenlijk vrij makkelijk mat. Het was misschien moeilijk te verdedigen voor wit, maar zeker niet onmogelijk… Risico in het schaken pakt soms goed en dit was een perfect voorbeeld. Goed gespeeld Joost!

Bord 3: Thijn van Ewijk – Jip Lieshout

Aan bord 3 speelt dit seizoen Thijn van Ewijk, die het de eerste wedstrijd van dit seizoen lastig had. Dat hij kan schaken, is echter geen twijfel over mogelijk. Een aantal weken geleden speelde hij namelijk tegen mij, waarbij hij een foutje van mij goed uitbuitte. Nu speelde hij tegen Jip Lieshout, maar helaas ging dat al snel mis: de dame ging verloren. Toen Thijn probeerde te rokeren om zich nog te redden, bleek dat hij al met de koning had gezet, waardoor dat niet meer mocht. Toen even later steeds meer ongedekte stukken werden geslagen, werd het een heel moeilijk verhaal. Deze partij ging dan ook verloren. Maar Thijn leert veel van deze jeugdcompetitie en heeft er plezier in; dat is het belangrijkste.

Bord 4: Suus Schollaart – Paul van Putten

Suus Schollaart is degene die van al onze jeugdleden het langst lid is. Nu aan het laagste bord van het oudste team, doet ze weer veel ervaring op. Deze avond speelde ze tegen Paul van Putten, die het haar knap lastig maakte. De dames werden snel geruild, waarna de stelling behoorlijk gelijk kwam te staan. Met een aantal torens en paarden zijn de gevaren natuurlijk niet helemaal geweken. Op een bepaald moment leken stukken geruild te worden, maar Suus had iets anders in gedachten. Welk plannetje dat ook was, het pakte helaas niet goed uit. De geslagen stukken werden niet meer teruggeslagen. Een laatste sprankje hoop door ‘mat achter de paaltjes’ te dreigen, werd teniet gedaan door een oplettende tegenstander. Toen door een aftrekschaak ook nog eens de toren verloren ging, was de partij gauw afgelopen. Jammer Suus, het was een spannende partij!

Bord 2: Samuel ’t Hart –
Daniël van Burgensteden

Aan bord 2 speelt normaal Teun van der Boom, maar die was voor deze avond verhinderd. Hij werd vervangen door Samuel ’t Hart, die het opnam tegen Daniël van Burgensteden. Het ging behoorlijk gelijk op, maar Samuel had wel last van een open g-lijn, waardoor zijn koning in gevaar was. De druk aan de ene kant van het bord veroorzaakte ook steeds meer druk aan de andere kant. Daar rukten steeds meer pionnen op naar de overkant. Er stonden nog altijd veel stukken op het bord toen de andere partijen al klaar waren. Wat volgde was een spannende strijd die beide kanten nog op kon. De druk werd extra opgevoerd door de mensenmassa die er omheen kwam staan, want de senioren kwamen intussen ook binnendruppelen. Langzaam maar zeker kwam er progressie in de partij, waarbij Samuel vooral speelde op tactische trucjes. Helaas mistte zijn tegenstander geen enkele daarvan, maar toch begon Samuel zich terug te knokken. Op een cruciaal moment leek Samuel zelfs een belangrijk stuk te gaan winnen, maar juist toen ging hij zelf de mist in. Hij verloor eerst een pion en daardoor ook een toren. Met respect voor zijn tegenstander zag Samuel wel dat het voorbij was, en gaf op. Mooie strijd geleverd!

Een 1-3 nederlaag, maar wel een spannende, leuke avond gehad. De inhaalwedstrijd tegen DOSC zal binnenkort gehouden worden, tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!