Externe competitie: Magnus D8 – Zeist D1

Het was alweer een poosje geleden dat de vorige wedstrijd van de externe competitie werd gehouden. Vrijdag 16 maart werd de strijd weer hervat met ons eerste jeugdteam tegen de outsider Magnus D8. Tegen deze club die goede training krijgt, is het oppassen geblazen. Puntverlies hoeft geen drama te zijn, maar wordt natuurlijk liever voorkomen. Hier volgt het verslag, met dank aan de jarige teamleider Erik Olof:

Bord 1

Joost Gerlagh heeft zich ontwikkeld tot een klasse apart, hij is gewoon te goed geworden. Twee afgetekende overwinningen en zijn tegenstander kwam er niet aan te pas! In de tweede partij ving Joost de koning in een elegant matnet. Goed gedaan!

Bord 2

Samuel ’t Hart was ook duidelijk sterker. In de eerste partij stond hij duidelijk beter, maar zag hij het winnende plan niet. Hij bood daarom remise aan, heel verstandig. Van tevoren had ik namelijk iedereen gezegd dat er remise gespeeld kon worden. Straks is het ook een goede strategie wanneer je meespeelt in het Nederlands Jeugdkampioenschap tot 10 jaar. Remise spelen met sterkere jeugdspelers en winnen van de zwakkeren; dan kom je een heel eind. Mooie avond voor jou!

Bord 3

Michael Veldhuizen kan er nog een schepje bovenop doen. Ik heb nu heel goede dingen gezien, maar je kunt nog beter! Ga op je handen zitten voordat je een zet doet om niet te snel te spelen en blunders te maken. Je hebt een eindspel met een paard tegen een pion heel goed gespeeld! Het paard offerde je en de tegenstander was de prachtige b-pion kwijt. Daarna gaven jouw g-pion en h-pion de doorslag; ze renden naar de overkant. En de witte koning had het nakijken! Goed gedaan, Michael.

 Bord 4

Wat voor Michael geldt, geldt ook voor Jarno de Gier. Het is goed, maar we weten dat het nog beter kan. Ook jij kunt nog een stuk rustiger gaan spelen, want de meeste partijen (bij deze leeftijd) worden beslist op fouten. In het eindspel met de toren stond je glad gewonnen, dan hoeft het geen remise te worden met pat. Dus ook op je handen zitten om even de stelling goed te bekijken. Met het omspelen van de toren naar de koningsvleugel was de winst voor het grijpen geweest. De vrije a-pion zou niet genomen kunnen worden, want dan had je de toren naar h2 kunnen spelen met schaak en had je zijn toren gewonnen. De volgende keer win je vast weer: dat spreken we af. Toch goed gespeeld, Jarno!

Het totaal eindigde in de eerste ronde op 2 -2; een puntendeling dus. Afstand nemen van het andere team van Magnus, namelijk D6, is een goed plan. Dus de 1 – 3 overwinning in ronde twee was een zeer welkom resultaat!

10 april

Bedankt voor jullie gelijke spelen en de duidelijke winstpartijen, waarmee de eerste plaats behouden blijft! Het uur van de waarheid is de volgende wedstrijd thuis tegen een ander team van Magnus op 10 April. Na winst lonkt het kampioenschap; zou dat geen mooi cadeau voor mij zijn?”

(JB)

Erik viert feest!

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!