Zeist D2 pakt eerste punt in jeugdcompetitie

Dinsdag 28 november mocht de jeugd van Zeist D2 weer in actie komen voor de jeugdcompetitie. Na een onfortuinlijk begin (zie link), waren ze nu klaar voor revanche. Deze keer mochten we in onze eigen zaal de strijd aangaan, nu met HSG D1 uit Hilversum als tegenstander. Dat was voor hen dus best een stukje rijden. Aangezien hun teamleden CITO-toetsen hadden die week, werd besloten om de wedstrijd te vervroegen. Omdat ze in de file terechtkwamen, werd het toch nog een paar minuten later, maar om 18:40 kwamen de eerste interessante stellingen op het bord te staan.

Helaas kon ik er niet de hele tijd bij zijn. Het was de laatste avond van de actie van Sjors Sportief, dus die moest ook goed verzorgd worden.

Aan het tweede bord was het Suus Schollaart die het toppen van haar kunnen wilde laten zien. In de eerste ronde kwam het echter niet helemaal uit het vat. In een snelle partij verloor zij, maar er zou weer een tweede kans komen. Thijmen Cuypers zat aan bord vier, en nam deze keer goed de tijd voor zijn zetten. Helaas voor hem had het deze keer nog geen effect in de uitslag. De eerste ronde ging voor deze jongeman verloren. Aan bord één kwam Ben Kodde in actie. Ook hij was gebrand op een goede schaakavond en in de eerste ronde, zette hij dat om in daden. In een prima partij pakte Ben het eerste bordpunt voor Zeist D2! Super gedaan! Bord drie werd bezet door Noah Wurdemann, en net als zijn teamgenoot Thijmen, had hij geleerd van de partijen tegen Moira-Domtoren. Toen verloor hij twee keer door heel snel te zetten; nu dacht hij goed na voordat hij een zet speelde. Bij Noah bleek dat goed te werken, want ook hij won de eerste ronde! Dat ging nog wel vooraf met grote verwarring: volgens jeugdleider Henk Koksma, enkele omstanders en de spelers aan bord drie zelf was het schaakmat. De handen werden geschud en de uitslag opgeschreven, toen er ineens werd geroepen: ‘Het is nog geen mat!’ Volslagen tegen de regels bemoeiden andere kinderen zich met de partij, waarna de wedstrijd weer werd hervat. Een goede les voor de volgende keer: niet praten over de partij van een ander, ook al klopt het niet wat daar gebeurt. Gelukkig veranderde het de uitslag niet, Noah zette zijn tegenstander voor de tweede keer mat… Volgens de omstanders tenminste.

Uitslag ronde één: 2 – 2. Eerste matchpunt te pakken!

De eerste ronde beloofde veel strijd voor de tweede ronde. Ook Suus zat er weer klaar voor, maar het bleek niet haar avond. Opnieuw snel spel, opnieuw geen punten. Jammer Suus, want we weten dat je het hartstikke goed kunt! Volgende keer gewoon weer proberen. Thijmen straalde enthousiasme uit om de schaakstukken weer over het bord te bewegen, maar in de tweede ronde leidde dat niet tot iets tastbaars. Deze partij ging weer verloren, maar je liet zien dat je veel hebt geleerd. Super dat je rustig nadacht, dat is een belangrijke stap om een betere schaker te worden! Ben schaakt nog helemaal niet zo lang, maar soms komt het over alsof hij al jaren ervaring heeft. Zijn gedrevenheid hielp hem in ronde twee helaas niet verder dan een 0 op het uitslagformulier. Maar wat fijn voor je dat je jouw eerste officiële overwinning te pakken hebt, ga zo door! Noah was opnieuw als laatst klaar, en opnieuw werd ik als wedstrijdleider erbij geroepen. Noah had namelijk een hele mooie koningin tegenover een toren die er wat bleekjes bij stond, maar het lukte even niet om dat voordeel om te zetten in winst. Als ‘oplossing’ daarvoor, bleef Noah maar schaak zetten, waardoor de koning van zijn tegenstander het hele bord overging. Maar mat zou het nooit worden als die dame niet werd geholpen door een ander stuk. Daardoor kon ik uiteindelijk niets anders doen dan de partij als remise te verklaren. Wat was het mooi om jou die avond te zien glunderen achter het schaakbord!

Uitslag ronde twee: 0.5 – 3.5.

Een leuke en leerzame avond, net als tegen Moira-Domtoren. Het verschil? De eerste punten zijn nu een feit!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!