Anekdote Erik Olof (en Jorn Brouwer): De emoties van het schaken

“Mij is opgevallen dat het schaakspel vrij vaak voorkomt in boeken, het figureert in vele verhalen,” vertelt Erik mij. “Zo komt het ook voor in het boek ‘Het Fiasco’ van Nobelprijswinnaar Imre Kertesz, een Joodse schrijver uit Hongarije. In dit verhaal huurt de hoofdpersoon een kamer bij een hospita met een zoon die gek is op schaken. Hij bereidt zich voor op een schaaktoernooi, maar wanneer hij een keer verliest, gooit hij het bord en de stukken door de kamer. Doen jullie dat ook wel eens?”

Nou Erik, ik kan me niet herinneren dat ik zelf ooit met schaakstukken heb gegooid. Als je het mijn moeder vraagt, krijg je wellicht een ander antwoord… Ik ben nooit een goede verliezer geweest en ik kan me echt wel een paar momenten herinneren waarbij ik dat liet zien. Wel heeft een tegenstander van me, toen ik even jong was als onze jeugdleden, me bekogeld met stukken toen ik van hem won. Het geeft maar eens aan hoe hoeveel emoties er bij schaken aan te pas komen. Zoals bij iedere sport is het lastig om te verliezen en het is een hele kunst om daarmee om te gaan. We zien het bij de jeugdschakers, maar ik kan jullie vertellen: ook bij de senioren gaat het er soms moeilijk aan toe.

Het verwerken van verlies, zelfs zo klein als het verliezen van een schaakpartij, is bij ieder persoon verschillend. Maar bij schakers liggen emoties meestal duidelijk aan de oppervlakte. Voor jong en oud, beginners en zelfs ook Grootmeesters: verlies accepteren is lastig. Kijk maar eens naar dit filmpje van wereldkampioen Magnus Carlsen en je ziet dat ook hij moeite heeft om zijn teleurstellingen te verbergen. En dat is ook helemaal niet zo erg, als je maar respectvol blijft naar je tegenstander! Je kunt beter even naar buiten lopen en daar stoom afblazen, dan kwaad te worden in de zaal. Uiteindelijk gaat het om de partij, dat het leuk was om die spelen.

Dat zegt niet dat je niet boos, verdrietig en teleurgesteld mag zijn als je verliest, dat is menselijk. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het bij schaken niet per se gaat om winst of verlies. Dit blijf ik mezelf ook vertellen, want dat besef is lastig om vast te houden. Maar wanneer je plezier hebt in de schaakpartij zelf, ongeacht het resultaat, dan maak je de meeste kans om een betere schaker te worden. Want dan ben je het best gemotiveerd om keer op keer het schaakbord er weer bij te pakken!

Morgenavond is er geen schaken, maar oefen vooral thuis verder. We zien jullie allemaal graag volgende week dinsdag weer terug, tot dan!

(JB)

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder uw reactie achter!